Menu 

Mnogi ljudi se plaše eko načina života jer misle da će se on previše razlikovati od onoga na šta su navikli. Mi vam donosimo male promene koje nećete osetiti, a vaš način života će svakako učiniti ekološki prihvatljivijim. Otkrijte kako da živite “zelenije”.

Promene koje ćemo vam danas preporučiti nisu drastične i sigurno neće uticati na vaše životne navike, ali će uveliko popraviti kvalitet vašeg života i učiniti ga popularno nazvano “eco friendly”.

Promenite sredstva za čišćenje

Umesto da kupujete sredstva prepuna hemikalija koristite ona prirodna na bazi sirćeta, soli i sode bikarbone. Hemikalije mogu biti veoma opasne za vaše zdravlje i zato tražite proizvode na kojima su navedeni svi sastojci koje oni sadrže.

dreamstime_l_10233022

Ponedeljak bez mesa

Vegetarijanska čorbica ili testenina za ručak barem jednom nedeljno ne bi trebalo da predstavlja neki problem za većinu ljudi, a uticaj na prirodu ako se jedna četvoročlana porodica odrekne samo jednog mesnog obroka je dugoročno gledano ista kao i vožnja hibridnog automobila jer uzgajanje stoke proizvodi veliku količinu gasova staklene bašte pa odricanje od samo jednog mesnog obroka može da napravi veliku razliku.

Kupujte organski uzgojeno meso

Ako imate mogućnost, meso kupujte od malih proizvođača koji u uzgoju stoke ne koriste nikakve hormone, hemikalije ili antibiotike.

Poboljšajte izolaciju

Ako sredite izolaciju u svome domu i zakrpite sve rupice u cevima, zidovima i prozorima poboljšaćete energiju vaše kuće za 20-30 odsto. Ako je sređivanje izolacije preveliko opterećenje za vaš budžet probajte sa termalnim roletnama koje leti blokiraju sunce, a zimi zadržavaju toplinu i na taj način štede energiju.

Izuvajte se ispred vrata

Izuvanjem obuće pre nego uđete u kuću možete smanjiti čišćenje podova i sprečiti unošenje hemikalija, pesticida kao i bakterija i virusa koji su se nakupili na đonovima vaših cipela.

dreamstime_l_26315080

Ne stavljajte plastiku u mikrotalasnu

Zagrejavanje plastike može dovesti do toga da komponente iz plastike koje ometaju proizvodnju hormona dođu do hrane i to ne samo kod plastike koja sadrži BPA. Oznaka na plastičnim posudama “microwave safe”  samo znači da može da izdrži visoke temperature. Za svaki slučaj držite se stakla i keramike.

Ne bacajte – donirajte

Procenjuje se da se za svaki poklonjeni komad odeće emisiju ugljenika smanji za 27 kilograma jer se novi artikal neće proizvesti zbog onog koji je završio na smeću. Prodajte vašu odeću u second hand prodavnice ili je poklonite humanitarnim udruženjima.

Odaberite sigurne šerpe za kuvanje

Materijal na kome kuvate utiče i na vašu hranu, a tri najsigurnije opcije su liveno gvožđe, emajl i nerđajući čelik. Tave i posude presvučene neprijanjajućim dnom mogu biti problematične ako se ogrebu pa opasne supstance dođu do hrane.

Birajte proizvode bez mirisa

Kozmetički proizvodi koji lepo mirišu obično sadrže i hemikalije za koje se veruje da utiču na proizvodnju hormona, a mogu biti opasni po ekosistem kad ih isperemo sa sebe pa dođu do odvodnih cevi. Tražite sapune i kreme koji ne sdrže mirise ili one koji za aromu koriste eterična ulja.

dreamstime_l_2882182

Smanjite upotrebu sprejava protiv insekata i pesticida

Ako vaš dom budete redovno čistili od paučine i mrvica mala je verovatnoća da ćete imati mrave i ostale napasnike, a time ćete smanjiti upotrebu štetnih proizvoda i pesticida.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar