Menu 

Kada ih odvedete kod baka i dedica, deca se vrate kući kao mali raspušteni pirati. Ne žele da poštuju pravila, koja ste uveli. Gotovo svi roditelji imaju slične probleme, ali im možete stati u kraj.

Vaši roditelji i roditelji vašeg superuga su vrlo važna karika u odgoju dece. Ali, iako je njihova pomoć velika, to sa sobom povlači i problem zvani “dečija razmaženost”. Direktna naređenja i uputstva roditeljima su uvek loš potez. Roditelji odmah na to reaguju sa onom slavnom replikom: “pa, ja sam te iz pelena podigla, pa, zar ja da ne znam kako se odgajaju deca”. Zato su potrebni mudriji pristupi.

Prvo im zahvalite što vam čuvaju decu i što vam pripomažu. Ukažite im da to veoma cenite. Vi i sami znate koliko vam je to zaista bitno i, naravno, ne želite da ih uvredite.

Uvažite i njihovo mišljenje. Kažite da razumete koliko je njima bitno da ugode svojim unučićima. Na taj način ćete ublažiti njihov odbrambeni stav kada ih budete zamolili da uvaže vaše primedbe. Recite nešto ovako: “znam da je zabavno razmaziti decu, ali oni su male lopuže, koji znaju kako da dobiju šta žele. Verujem da je teško odbiti te male slatke okice”.

Temu o “pravilima” ubacite u razgovor lagano. Možete početi sa tim kako je navodno doktor savetovao da ne bi trebalo da jedu mnogo slatkiša, da bi trebali u krevet na vreme ili slično. Recite da ste malo zabrinuti, da se plašite da deca nisu previše zahtevna i da je bolje da im ne dozvoljavaju sve. Listu zahteva morate smanjiti tek na dve ili tri stvari. Promene idu polako. (Saznajte i kako da vas deca više poštuju)

Saslušajte šta vam roditelji na to kažu i ne govorite odmah kako nisu u pravu. Ako im ukažete da uvažavate njihovo mišljenje, onda će oni uvažavati vaše. I budite strpljivi. Dajte im vremena da o svemu razmisle.

Budite fleksibilni. Deca obožavaju taj mali beg od kućnih pravila. Ne možete ni od dedica i baka očekivati da budu strogi prema unučićima. Morate im dati malo slobode. Dovoljno je da ih naterate da prihvate nekoliko vama važnih pravila. A za ostalo ne brinite. Taj period morate “izgurati”. Ipak, i vi ćete jednom imati unučiće.

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Sancho

    Blago onoj deci koju su deke i bake razmazili!

Napišite komentar