Menu 

Začini su ono što svakom vašem jelu daje neki lični pečat i poseban štih. Ovga leta napravite sami svoju začinsku bašticu i eksperimentišite sa začinima jer se oni ipak najbolje slažu sa svežim namirnicama koje imamo tokom proleća i leta.

Ako vas zanima koje to začinsko bilje je najlakše za uzgoj i kako da ih komponujete sa svojim jelima, onda čitajte dalje jer vam otkrivamo baš sve što treba da znate.

Lavanda. Lavanda ima umirujuće delovanje, a njeni sitni ljubičasti cvetovi zaista lepo izgledaju u bašti ili na balkonu. Najbolje će uspeti ako je posadite na dobro osunčanom mestu, ali je dobra drenaža veoma bitna, jer lavanda ne podnosi da bude u vodi. Možete je koristiti za čajeve ili poslastice.

554067346_885a49be93_z

Korijander. Ukus korijandera je pomalo slatkas i kiseo i kuvari preporučuju da ga se u jela dodaje pred sami kraj kuvanja. Karakterističan je za jela južnoameričke kuhinje, a od njega možete pripremati i pesto. Prilično je intenzivan i u ishranu ga uvodite u malim količinama. Korijander ne voli velike vrućine, on najbolje uspeva na sunčanim, ali hladnijim mestima. Posadite ga negde gde ujutro ima sunca, a ostatk dana je hlad.

Žalfija. Ovo je veoma aromatična biljka sa čijom upotrebom treba biti posebno pažljiv. Savršeno se slaže sa svinjetinom, ali obavezno je kombinujte sa drugim nešto blažim začinima dok se ne naviknete. Veoma je laka za uzgoj i nije joj potrebna posebna nega. Relativno je otporna na bolesti i napasnike. Posadite je na dobro osunčanom mestu i ne preterujte sa zalivanjem. Obično bi trebalo prvo da se posadi u saksiju pa da se kasnije presađuje.

Bosiljak. Ovo je začin bez koga je svaka kuhinja jednostavno nezamisliva, bosiljak je sastavni deo italijanskih jela, pesta, testenina, salata pa čak i pizze. Najbolje će uspeti na hladnijem mestu, posebno tokom leta i nije potrebno previše zalivati.

Vlašac. Veoma ukusna biljka čiji ljubičasti cvetovu ukrašavaju svaku baštu. Svaršeno se slaže sa krompirom, ali može se dodati u kajgane i prelive za salate. Veoma je jednostavan za uzgoj i održavanje, posadite ga na dobro osunčanom mestu i ne dozvolite da se zemlja u kojoj je posaen u potpunosti osuši. Posadite ga direktno u baštu naon što prođu jutarnji mrazevi.

Ruzmarin. Biljčica koja asocira na more. Savršeno paše uz ribu i jagnjetinu, ali i uz povrće. Ova biljka je savršena za uzgoj na balkonu i neophodan joj je hlad i sklonište. Potrebno je zalivati tek kad se zemlja u potpunosti osuši.

Majčina dušica. Začin koji gljivama daje sasvim posebnu aromu u kombinaciji sa belim lukom, a možete je dodavati u supe i čorbice. Posadite majčinu dušicu u saksiju sa dobrom drenažom na dobro osunčanom mestu, a zalivajte kad se zemlja dobro isuši.

2565214027_be04e10955_z

Origano. Možete li zamisliti pizzu bez ovog začina? Veoma je snažne arome i treba biti oprezan kada ga koristite, savršeno paše uz grčke delicije, špagete, razne soseve i mesne gulaše. Trebalo bi ga zasaditi u saksiju, a nakon toga ga presaditi u baštu. Origano voli sunce, ali pazite da ne bude u previše vlažnoj zemlji.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar