Menu 

Gorka so je postala vrlo popularan i cenjen dodatak u organskom vrtlarstvu. Ukoliko želite zdravije i “življe” biljke naučite kako da ih nagradite sa gorkom solju.

Ovaj magnezijev slufat je vrlo efektivan i nežan kada je u pitanju nega biljaka, nije skup, a možete ga koristiti i u vrtu i u saksijama. Gorka so je odlična za bujniju travu, izdašnije ruže i zdravo povrće.

Kako to ona deluje? Jednostavno poboljšava đubrenje i obogaćuje zemljište, koje daje vitalnost biljkama, bilo da se radi o kućnom cveću, travnjacima ili drveću.

Magnezijum i sulfati su ključni za zdrav život bilja, pa zato i ne čudi da je ova so tako dobra za njih. Za razliku od drugih đubriva, gorka so se ne nakuplja vremenom u zemljištu, pa je vrlo sigurna za upotrebu.

gorka soMagnezijum je važan za svaku biljku od njenog “ranog detinjstva”, kada je bila samo seme, do odrasle biljke. Poboljšava klijanje, jača stabljiku biljke, pa ona može bolje da upija nutrijente. Uz to, on igra važnu ulogu u fotosintezi, jer potpomaže proizvodnju hlorofila. Za magnezijum se tvrdi da može doneti bujnost vašem vrtu, više cveća, voća i zdravlja.

Sulfat je takođe bitan nutrijent, posebno za zdravlje i dugovečnost biljke. Potpomaže proizvodnju hlorofila. “Udružuje” se sa zemljištem da bi potpomogao da ključni nutrijenti budu efikasniji.

Kako da koristite gorku so?

Najbolje bi bilo da prvo počnete sa kućnim biljkama. Primetićete bujanje i cvetanje. Za biljke u saksiji potrebno je da rastvorite 2 kašike gorke soli u 3800 ml vode i sa ovom smesom, umesto obične vode, zalivate biljku bar jednom mesečno. Mada, možete to raditi i mnogo češće. Da bi što bolje iskoristila gorku so, biljku bi bilo dobro staviti na osunčanije mesto (naravno, pazite da ne preterate tokom vrućina). Sa korišćenjem gorke soli možete povećati prinos, odnosno imaćete više povrća i voća po stabljici. Ovo je posebno važno za one ljude koji gaje voće i povrće u saksijama.

Ukoliko tek počinjete sa kreiranjem vrta, koristite gorku so za vaše semenke. Pripremite zemljište. Jednu šolju gorke soli stavljate na 10-tak metara kvadratnih zemljišta. (Umešate je u zemljište). Ovako će semenke brže klijati i početi svoj biljni život mnogo jače i zdravije.

So možete koristiti i za povrće, voće i začinske biljke. Napunite ručnu prskalicu sa 1 kašikom gorke soli na 3800 ml vode. Sa tom smesom prskajte zemljište nakon sejanja. Mada poželjno je i da posle klijanja i tokom rasta biljke prskate zemljište sa istom mešavinom.

Paradajz će bolje uspevati i biti lepši ukoliko pre sađenja u rupicu stavite jednu ili dve kašike gorke soli. (Tokom razvoja biljke zemljište možete prskati sa već pomenutom mešavinom). Isto radite i sa paprikama, samo što još dva puta sedmično prskate zemljište sa rastvorom gorke soli. (Paprike će, dokazano, biti veće).

I vaše cveće reaguje dobro na gorku so. Na iste načine tretirate i vaše cvetne ljubimice.

Travnjake, da bi bili bujniji, prskate sa rastvorom vode i gorke soli, a stabla, voćke, takođe možete da tretirate. Dve kašike gorke soli po 1 metru kvadratnom stavljate u zemlju oko stabla tri ili četiri puta godišnje.

Da li ste već koristili gorku so u ove svrhe? Kako se pokazala?

Pročitajte i kako da napravite Gnojivo za baštu – jednostavno i brzo.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar