Menu 

Još od davnina ljudi iz dana u dan otkrivaju lekovita svojstva mnogih biljaka i stavljaju ih u službu zdravlja. Mnoge od tih lekovitih biljaka možete uzgojiti i vi u sopstvenom domu pa od njih pripremati čajeve, tinkture, ekstrakte.

Uz samo malo truda svako može napraviti sopstvenu lekovitu bašticu, a gotovo sve što vam treba jeste osunčan komadić plodnog zemljišta, malo volje i pokoji savet koji ćemo vam mi dati.

Jednogodišnje biljke ćete morati presađivati dok će one višegodišnje nicati same svake sezone, ali ćete koren zimi morati ušuškavati da ne bi smrznuo. Evo nekoliko predloga šta bi trebalo da se nađe u vašoj lekovitoj baštici i za koje probleme se te biljčice najčešće upotrebljavaju.

http://www.dreamstime.com/stock-image-basil-being-transplanted-herb-garden-image24890631

Bosiljak je jednogodišnja biljka i moraćete je presađivati svake godine. Za vreme sezone potrebno je da kidate s vremena na vreme veće listove da bi dali prostora novim, mladim izdancima.

Ova biljka se koristi za manjak apetita, posekotine, ogrebotine i nadutost.

Kamilica je takođe jednogodišnja biljka čiji se cvetovi mogu koristiti za meleme i lekovite ekstrakte. Uz pomoć kamilice uspešno ćete rešiti probleme sa lošom probavom, anksioznošću i upalama kože.

Hrizantema spada među višegodišnje biljčice od koje možete pripremati lekoviti čaj, a mnogi tvrde da žvakanje listova hrizanteme može odagnati glavobolju. Najčešće se koristi upravo za glavobolju (migrenu), artritis i kožna obolenja.

Matičnjak je takođe višegodišnja biljka, dolazi iz porodice mente i njegova lekovita svojstva su uveliko poznata. Koristi se za lečenje anksioznosti, lečenje rana, herpes, ujede insekata, nadutost i uznemirenost stomaka.

 

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-lemon-balm-herb-plant-image19493407

Peršun je dvogodišnja biljka, jedan od najčešće korišćenih začina u kulinarstvu, a pored toga je biljka veoma bogata nutrijentima. Ukoliko imate problema sa nadutošću ili lošim zadahom, peršun je ono što vam treba, a ima i diuretska svojstva.

Žalfija je višegodišnja biljčica koja u svom latinskom nazivu ima reč „salvia” što znači „zaceliti“, a prvobitno se koristila isključivo u medicinske ne i kulinarske dok neko nije otkrio kako se savršeno slaže sa svinjskim pečenjem. Ako imate upalu grla i usta, žalfija je rešenje.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-st-john-s-worth-yellow-medical-flowers-hypericum-perforatum-bunch-image29642363

Kantarion sa svojim divnim žutim cvetićima vašu bašticu krasiće iz godine u godinu, a uglavnom se upotrebljava u obliku čaja za lečenje blažih oblika depresije. Pre upotrebe kantariona posavetujte se sa svojim lekarom.

Majčina dušica ima snažna antiseptička svojstva i višegodišnja je biljka. Njome možete lečiti kašalja, zapušenja disajnih puteva, lošu probavu , probleme sa gasovima.

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Predrag

    Dodao bih još na ovaj spisak biljaka luk vlasac. Mi smo ga imali na terasi i lepo je uspevao.

Napišite komentar