Menu 

Došlo je vreme i za to da vaše maleno prvi put prespava van kuće. Svesni ste da je porastao i da je vreme, ali vas muče mnoge nedoumice. Evo šta treba da pitate roditelje deteta kod koga će spavati.

U današnje vreme, kad nas sa svih strana bombarduju ružnim vestima, nikad niste dovoljno na oprezu. Ukoliko vaše dete ide po prvi put da prespava kod nekog drugara iz škole ili sa sporta, ne ustručavajte se postaviti pitanja vezana za sigurnost dece, ma koliko vas svi etiketirali kao nekoga ko paranoiše i preteruje. Ipak, radi se o vašem detetu.

spavanje kod drugara

Pre spavanja kod druga postavite sledeća pitanja:

 • Ko će paziti na decu?
 • Imate li stariju decu i da li će ona ili njihovi drugari biti tu?
 • Držite li oružje u kući?
 • Kakva pravila o sigurnosti se poštuju u vašoj kući?
 • Hoćete li vi celo vreme biti u kući?
 • Pratite li upotrebu kompjutera i TV-a?
 • Kako ćete organizovati spavanje?

Postavljajući ova pitanja, vi naravno ne možete u potpunosti zaštiti dete, ali veoma je važno kako će vam roditelji drugog deteta na njih odgovarati. Hoće li se uvrediti? Da li će reći da preterujete? Da li vam daju odgovore koji ulivaju poverenje? Šta vam govori intuicija, da li će dete kod njih biti sigurno?

spavanje kod drugara

Pre nego pustite dete da prespava kod druga i sa njim treba da obavite ozbiljan razgovor. Upozorite dete da niko ne sme sa njim da ostvaruje fizički kontak koji ga zbunjuje i čini mu se neprikladnim; da niko ne sme da mu pokazuje fotografije golih ljudi ili fotografiše njega i da niko ne sme da mu kaže da „mami i tati nešto ne sme da kaže“.

Veoma je važno da kažete detetu da ćete ga podržati i verovati mu ako sa vama podeli i ispriča sve što se dogodilo (dobro ili loše). Pronađite reč koju će vam dete reći preko telefona, a koja će značiti da mu nije ugodno i da želi da dođete po njega. Neka to bude vaša tajna šifra.

Otvaranjem ove teme, otvarate vrata škakljivih priča koje treba da pričate vašem detetu svakog dana. Kada bi se svi roditelji udružili i preduzimali iste mere zaštite, naša deca bi bila sigurnija. Ako i dalje mislite da će vas proglasiti čudakom ako postavite sva ova pitanja, prevaziđite to, jer ništa nije važnije od sigurnosti vašeg deteta. Naučite i kako da prepoznate stres kod deteta.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
 1. Tijana

  Eh, da su moji znali za ovo, posebno ovaj deo “pozorite dete da niko ne sme sa njim da ostvaruje fizički kontak koji ga zbunjuje i čini mu se neprikladnim” i „mami i tati nešto ne sme da kaže“.
  Bar se nadam da ja necu napraviti istu gresku…

Napišite komentar