Menu 

Iako većina roditelja želi zaštititi svoju decu i što duže ih sačuvati od interneta i njegovog uticaja, u današnje vreme je to na neki način nemoguće. Evo šta treba da uradite da deci pružite sigurnost pri korištenju interneta.

Postalo je gotovo nepisano pravilo da deca još u predškolskom uzrastu počinju koristiti internet, a profile na društvenim mrežama otvaraju čim krenu u školu. Iako roditelji misle da iz toga ne može da se izrodi ništa loše, činjenica je da opasnosti vrebaju sa svih strana. Uz nekoliko mera predostrožnosti zaštitićete dete od opasnosti interneta.

Instalirajte softver za filtriranje. Na tržištu postoji mnoštvo softvera koje možete instalirati na svoj računar, a koji blokiraju potencijalne opasnosti koje na internetu vrebaju. Oni će blokirati sve neprimerene sajtove, mejlove i reklame. Koji ćete softver izabrati zavisi od potreba vaše porodice, ali ne kupujte na prvu, posavetujte se sa nekim ko se u to razume.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-kids-playing-computer-game-darkness-image32913393

Onemogućite dolazaka spamova. Pored toga što nam poštu zatrpavaju dosadnim mejlovima, spamovi mogu imati eksplicitni sadržaj na koji dete može iz radoznalosti kliknuti i zato namestite da e-mail račun vašeg deteta blokira sve spamove. S druge strane deca mlađa od 11 godina ne bi trebalo da imaju svoju e-mail adresu, već im dozvolite da koriste vašu ukoliko im je potrebno.

Namestite roditeljsku kontrolu na računaru. Većina operativnih sistema kao što su Mac OSX i Windows Vista doalze sa ugrađenom roditeljskom zaštitom koju možete namestiti u “control panel” meniju.

Špijunirajte detetove profile na društvenim mrežama. Danas retko koje dete nema profila na nekoj od popularnih društvenih mreža gde dele svoje fotografije i interesovanja. Veoma je važno da budete upućeni u sve što dete postavlja na svoj profil, da vidite ko su mu prijatelji i o čemu razgovaraju. Naučite dete da komunicira isključivo sa onima koje poznaje i da na profil nipošto ne stavlja broj telefona ili tačnu adresu stanovanja. Pojedine mreže imaju opciju da roditelji sa svog profila mogu kontrolisati sve što ima dete radi. Raspitajte se i potražite ovu opciju.

Ne dozvolite da dete ima web kameru u svojoj sobi. Neka kamera bude instalirana na zajednički računar koji se nalazi u dnevnom boravku ili nekoj drugoj prostoriji koju koriste svi ukućani.

Ako dete ima mobilni telefon nazovite operatera i pitajte postoji li mogućnost praćenja tekstualnih poruka. Od mnogih mobilnih operatera možete dobiti listing o pozivanim brojevima i tekstualnim porukama koje su poslate s tog broja. Ovo je veoma bitno jer je potrebno kontrolisati s kim dete komunicira, a s druge strane važno je da dete zna da ima svoju privatnost.

http://www.dreamstime.com/stock-image-mother-daughter-using-computer-image24062621

Redovno proveravajte istoriju pretraživača i foldere za download. Nikako ne zaboravite redovno proveravati šta je dete radilo na računaru, koje sajtove je otvaralo i da li je nešto skidalo i snimalo na računar.

Razgovarajte sa detetom o korištenju računara. Ovi koraci vam se čine možda besmisleni jer je vaše dete verovatno, kad je korištenje računara u pitanju, svetlosne godine ispred vas i zato je važno da otvoreno razgovarate. Pitajte dete koji su mu omiljeni sajtovi, igrice i šta je to što najčešće radi na internetu i uverite se da li znaju sve o opasnostima koje vrebaju na internetu.

Na kraju krajeva, nemojte biti neznalice, idite u korak sa vremenom, informišite se, učite, ne dozvolite da vaše dete zna više od vas.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar