Menu 

U poslednjih nekoliko godina preporuke stomatologa koje su vezane uz prevenciju dečijeg karijesa su se prilično promenile u odnosu na desetak godina i više, ranije. Naime, dokazano je da pojava karijesa kod dece ima manje veze sa genetikom, slatkišima i lošim pranjem zubića, a više sa vrstom užine i grickalica koje dajemo deci. Dokazano je da je tamna čokolada za zube zdravija od pereca, štapića i krekera.

U posljednjih 30 godina se broj dece sa karijesom prilično povećao, a stručnjaci kažu da je ova pojava poprimila epidemiološke razmere, a jedan od razloga za to jesu sigurno grickalice koje deca jedu u zaista velikim količinama i to širom sveta. Te namirnice su uglavnom bogate jednostavnim ugljenim hidratima, a među njima su suve žitarice, krekeri, suvo voće koji se konvertuju u mlečne kiseline koje oštećuju zubnu gleđ i stvaraju karijes. Jedna od tajni za uspešnu prevenciju karijesa je sigurno ograničavanje prerađenog brašna i ostalih jednostavnih ugljenih hidrata.

Ovaj sasvim novi pristup roditeljima daje u ruke moćno oružje sa kojim se mogu boriti protiv karijesa i što je najbolje ne treba da posežu za nekim radikalnim potezima i odlukama.

3626842566_6ca09d659f_z

Saveti koji će pomoći:

Koristite hranu koja ne utiče loše na zube. Jednostavno birajte deci hranu koja je bogata mastima, proteinima i vlaknima jer takva hrana ne uzrokuje karijes za razliku od hrane koja je bogata prostim ugljenim hidratima. Uvek birajte da deci dajete celovite nameirnice umesto prerađenih. Isto tako nikako ne morate u potpunosti deci uskratiti šećere, samo osmislite dobru strategiju. Naprimer, birajte čokoladu sa višim procentom kakaa.

Uvedite redovne obroke. Veoma je važno da namirnice koje dajete detetu to radite u šest redovnih obroka i ne dozvolite da grickaju grickalice, piju mleko i sokov kad god im padne na pamet. Na taj način ćete izgubiti kontrolu. Ako uvedete redovne obroke lakše će vam biti da pratite šta tačno deca jedu tokom dana, posebno za užinu.

Neka voda bude prvi izbor za piće. Pijenje vode odmah nakon jela na neki način sprečava pojavu karijesa jer se na taj način ispiraju svi ostaci hrane koji bi mogli oštetiti zube i uzrokovati pojavu karijesa. Isto tako kada je dete žedno uvek mu prvo ponudite vodu pa tek onda sokove ili mlečne proizvode.

15530986846_9199520890_z

Zaštitite mlečne zube. Bez obzira ne to što će dete izgubiti mlečne zube, na karijes treba paziti čak i kad se pojavi na njima. Mlečni zubi počinju ispadati sa 5-6 godina, ali postoje i oni koji se zadržavaju do 12. godina i zato je važno da sa prevencijom počnete odmah.

Pranje i čišćenje zubnim koncem mora biti redovno. Od prvog niklog zubića trebalo bi da navikavate dete na redovno pranje zubića, ujutro i uveče. Pranje i čišćenje zuba koncem pomaže kod uklanjanja bakterija koje rastavljaju ugljene hidrate na mlečne kiseline, a to je glavni ključ za prevenciju karijesa. Deci je potrebna pomoć roditelja za pravilno pranje zubića sve do 5-6 godina. Mlađu decu roditelji treba da puste da sami počnu pranje, ali da 20-30 sekundi pred kraj sami završe posao. Kad napune 6 ili 7 godina deca bi trebalo sama da peru zube, i to dva puta dnevno po dva minuta. Učite dete da zube čisti koncem nakon svakog obroka.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar