Menu 

Valerijana je biljka koja se od pamtiveka koristi za smirenje i izlečenje mnogih nervnih obolenja i poremećaja. I dan danas se većina ljudi okreće upravo njoj kada ima problema sa stresom, nesanicom, anksioznošću.

Veoma je rasprostranja po šumama Evrope, odakle i potiče, a raste uglavnom po vlažnim livadama. Uz malo nege može da se uzgoji i u kućnom okruženju.

Iako su njena lekovita svojstva neprikosnovena, ipak je najpoznatija i najučinkovitija kao umirujuće sredstvo. Njen koren veoma uspešno leči probleme nervne napetosti, uznemirenosti, razdražljivosti i nesanice. Pokazalo se čak da smanjuje simptome hipohondrije, histerije, glavobolje i napada panike i anksioznosti.

Valerijana dobra i za odvikavanje od pušenja

Pušači, koji muku muče sa odvikavanjem od cigareta trebalo bi da probaju čaj od valerijane, jer on izaziva odbojnost prema duvanskom dimu čak i najokorelijim pušačima, a ujedno će im smiriti nervozu.

Ono što je najbitnije kod ove biljke, za razliku od antidepresiva i raznih tableta za smirenje, valerijana ne izaziva nikakvu ovisnost, a neželjenih efekata gotovo da i nema.

Ova lekovita biljka pomaže i kod bolnih menstruacija (šta još ublažava menstrualne bolove pročitajte OVDE), migrena, povišenog krvnog pritiska, grčeva u mišićima…

Preporučena dnevna doza čaja od valerijane jeste 2-3 šolje dnevno, a obzirom da je jako neugodnog ukusa možete je kombinovati sa drugim biljkama. Pripazite da biljke sa kojima je kombinujete nemaju sedativno dejstvo, jer je valerijana sama po sebi dovoljno jaka.

Preporučuje se da se nakon tri sedmice upotrebe napravi pauza da ne bi došlo do mučnina i glavobolja. Trudnice i deca ne bi trebalo da je koriste.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar