Menu 

Ako želite da osvežite organizam, pomognete telu da napuni baterije i lakše podnese godinu ispred sebe probajte se 30 dana prebaciti na alkalni način ishrane. Evo i zašto.

Januar je savršeno vreme da započenemo sa nečim novim, da očistimo organizam, napunimo se energijom i krenemo zdraviji u novu godinu.

Alkalne dijete su u poslednje vreme veoma popularne, a mnoge popularne ličnosti poput Viktorije Bekam i Gvinet Paltrou s oduševljenjem pričaju o njima u javnosti. Zašto je to tako?

ph

Sećate li se časova hemije u školi i one čuvene skale pH vrednosti koja je varirala između 0 (najviši stepen kiselosti) i +14 (najviše alkalan). Optimalna pH vrednost tela iznosi 7,36 što je donekle alkalno, ali može i bolje. Alkalna dijeta se bazira na pravilnom izboru hrane koji će pomoći telu da dostigne i održi balans pH vrednosti i pomogne mu da funkcioniše na najbolji mogući način. Najveći problem je što većina hrane koju volimo sadrži popriličan nivo kiselosti, a vremenom, uzimanje kisele hrane iscrpljuje telesne funkcije, a mi ostajemo umorni i oslabljenog imuniteta.

Prelazak na alkalnu ishranu može biti poprilično jednostavan, a sve što treba da uradite jeste da jedete 70 odsto alkalne hrane (povrće i mahunarke) i 30 odsto kisele hrane (meso i ugljikohidrati). Evo nekoliko koraka koji će vam pomoći da napravite male promene u svojoj ishrani i učinite je više alkalnom.

Jedite zelenu hranu. Sveže voće, povrće, korenje, orašasti plodovi i mahunarke alkalizuju telo i zato povećajte količinu voća i povrća u vašoj ishrani. Neka svaki vaš obrok sadrži neke od ovih namirnica umesto žitarica i mesa. Naša preporuka su: avokado, brokoli, cvekla, spanać, kelj, pasulj, grašak, krastavci.

Smanjite unos kisele hrane. Ne preporučujemo vam da se potpuno odreknete hrane koja u sebi sadrži veće količine kiselina, ali pokušajte smanjiti unos namirnica kao što su meso, jaja, rafinisani šećeri, belo brašno i mlečni proizvodi.

Smanjite konzumaciju alkohola. Većina alkoholnih pića sadrži velike količine šećera i samim tim visok nivo kiselina. Ne treba da se odreknete čaše vina uz ručak ili piva uz film i kokica u potpunosti, ali smanjite unos na minimum i birajte kvalitetnije alkoholne napitke.

ph2

Pijte alkalnu vodu. Pijenje vode je od vitalnog značaja za naše opšte zdravlje, a ipak većina ljudi ne pije dovoljne količine vode u toku dana. Za dobru hidrataciju pijte 8-10 čaša alakalne vode dnevno.

Voda iz česme koju najčešće pijemo ima pH vrednost od 6.5-7, dok alakalna voda ima 9 pH vrednost i samim tim bolje rebalansira nivo kiselina i alkalina u telu. Molekuli alkalne vode su takođe puno manji nego kod vode iz česme što znači da alkalna voda puno bolje hidratizira organizam.

Pijte prirodna energetska pića. Umesto energetskih pića koja obično kupujemo u supermarketima, a koja su prepuna kofeina pijte čajeve napravljene sa alkalnom vodom koji će vam očistiti probavni trakt i stimulisati metabolizam. Odaberite zeleni ili čaj od peperminta.

Znojite se. Vežbajte po 30 minuta najmanje tri do pet puta nedeljno. Pored svih ostalih beneficija koje nam vežbanje donosi ono nam pomaže da se usprotivimo kiselinama u organizmu, a putem znoja kiseline izbacujemo iz tela. To pomaže kiseoniku da alakalizuje krvotok.

Uspostavite balans. Kao i u mnogim drugim slučajevima, stres poprilično utiče na pH vrednosti u organizmu i zato vežbajte tehnike opuštanja, idite na jogu, meditirajte, koristite tehnike dubokog disanja.

Probajte alkalni način ishrane bar na 30 dana i javite nam kako se osećate, da li ste primetili neke promene i da li je zaista istina što pričaju pobornici ovakvog načina ishrane. Ako ništa, sigurni ćemo da će vas ovakav način ishrane navesti na neke zdravije navike, koje ste zanemarivali.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar