Menu 

Crni kumin je jedna od najlekovitijih biljaka na svetu, a kao lek se koristi još od 2-3 hiljade godina pre Hrista. Saznajte sva lekovita svojstva ovog crnog semena i ulja koje se od njega dobija.

Postoje priče da je crni kumin pronađen u grobnici Tutankamona, što znači da se još u drevnom Egiptu koristio za razne medicinske tretmane. Pedanije Dioskorides, jedan od prvih lekara stare Grčke koji je napisao prvu knjigu o lekovitom bilju, zapisao je da crni kumin leči glavobolje, probleme sa disajnim putevima, zubobolju i parazite u crevima.

I dan danas se veruje da ova biljka može potpomoći izlečenje mnogih stanja i bolesti i to bez da remeti prirodni balans organizma, što znači bez ikakvih štetnih posledica. Crni kumin ne samo da leči pojedine boljke već i sprečava njihovu pojavu u budućnosti.

dreamstime_s_20999177

Nutritivne vrednosti

Crni kumin ima visoko nutritivne vrednosti, sadrži monosaharin, kao i polisaharide koji nisu sačinjeni od skroba i veoma su dobar izvor dijetalnih vlakana. Bogat je masnim kiselinama i to onim nezasićenim poput linolne i linoleinska kiseline, poznatijih kao omega 6 i omega 3 masne kiseline. Upravo zbog njih, ova biljka veoma povoljno utiče i održava zdravlje moždanih ćelija i pospešuje cirkulaiju krvi u mozgu. Sadrži arginin koji je veoma važan za trudnice i potpomaže razvoj bebe, a pored toga bogat je karotenom koji se u jetri pretvara u vitamin A, zatim kalcijumom, gvožđem, natrijumom i kalijumom.

Zbog komponenti askorbinske kiseline, kvercetina i luteina, crni kumin ima veoma moćna antioksidativna svojstva i neutrališe slobodne radikale u organizmu, a mnoga istraživanja su pokazala da preventivno deluje na na kancerogena obolenja, moždani udar, ojačava i stabilizuje krvne sudove.

Veruje se da crnim kuminom možete lečiti bolesti poput bronhijalne astme, reume i upalnih stanja u organizmu. Vekovima se preporučuje dojiljama za bolji produkciju mleka. Ublažava simptome bolesti probavnog trakta i ojačava imunitet, dok se ulje crnog kumina koristi za mnoge kožne bolesti kao što su ekcemi i čirevi, a koristi se i za lečenje gripa i prehlade.

Ulje crnog kumina

Za ulje crnog kumina mnogi tvrde da je nešto najbolje što možete pokloniti svom organizmu. Iako se crni kumin u medicini koristi hiljadama godina, tek se u poslednjih 40 nauka malo više posvetila istraživanju njegovih lekovitih svojstava i otada nove informacije ne prestaju stizati. Neki čak veruju da se pomoću njega mogu lečiti veoma teške bolesti poput raka ili HIV-a

Dr. Hwyda Arafat je sproveo istraživanje u kome je pomoću crnog kumina lečio obolele od raka pankreasa,  a rezulti su bili neverovatni, čak 80 odsto ćelija raka nakon ovog tretmana je umrlo. Dokror Arafat je rekao i da se njegovo delovanje pokazalo učinkovitim i protiv kancerogenih obolenja prostate i debelog creva.

dreamstime_s_28009669

Kako koristiti ulje crnog kumina

Veoma je važno da pronađete organsko, hladno ceđeno ulje koje ne sadrži nikakve aditive. Da biste ojačali imunitet uzimajte jednu kašičicu ovog ulja pomešanog sa medom ili sveže ceđenim voćnim sokom pre doručka. Ako se borite protiv kancerogenih obolenja uzimajte tri kašičice dnevno, ali naravno, zajedno uz terapiju koju vam je propisao lekar i zdravu ishranu. Da biste pojačali efekat ulja crnog kumina uzimajte ga zajedno sa svežim belim lukom kao prevenciju za mnoge bolesti.

Piši!
Širi dalje!
15 komentara
 1. Hossam hamd

  Dear Sir

  Nice to meet you

  Thank you for your website . We are exporters vegetable oil quality cold pressed & filtration oil to Croatia , France. Belgium, Slovenia & USA

  We would like to inform you that black cumin oil, sesame oil, flaxseed oil. jojoba oil & more seed oil are available best price & quality cold pressed packing 50 kg , 100 kg , 200 kg in drums plastic

  if you have any request do not hesitate to contact us . we wish to more cooperation with your company

  Best regards
  Hossam hamd
  WADY EL NILE COMPANY
  Cairo – Egypt
  Tel: 00202 23937981
  Fax:00202 23937981
  Skype: plants30

 2. noki

  dali leci od helikobakterije i nadutosti i gasova hvala unapred

 3. Jasna Drndarevic

  a za sta je dobar?

 4. Aska Bajrami

  U zrnu se koristi na peciva. Ja licno stavljam i u jelima sa drugim zacinima. A ulje moze i da se masira obolelo mesto. A naravno i piti kako je preporuceno sa medom ili sokom…..najboolji lek…leci sve osim smrt… kako prenosi nas poslanik Muhamed s.a.a.v.

 5. Aska Bajrami

  U zrnu se koristi na peciva. Ja licno stavljam i u jelima sa drugim zacinima. A ulje moze i da se masira obolelo mesto. A naravno i piti kako je preporuceno sa medom ili sokom…..najboolji lek…leci sve osim smrt… kako prenosi nas poslanik Muhamed s.a.a.v.

 6. aska

  AKO NISTE ZNALI DO SADA, NAS POSLANIK MUHAMED ALEJHI SELAM KORISTIO JE TO ULJE I SEME. ZNACI DA NAM JE TO DAR OD ALLAHA POSLATO I DA LECI SVAKU BOLEST OSIM SMRTI .KAKO PRENOSI NAS DRAGI POSLANIK MUHAMED S.A.A.V….POZZZ

  • amela

   ta biljka je postojale i pre hrista i alaha. nemojte religuju sa sa ljekovitim biljem , molimvas. to je dar prirode. ,

 7. Šabic Đenet Đenetlina

  kada je u zrnu ,mora da se samelhe ,i pomjesa se sa medom 10dega curokota sa 200grama meda ,uzimz se ujutro i navece zavisnostivod obolhenja ili tek tako radi preventive

 8. Šabic Đenet Đenetlina

  U svim biljnim akotekama ili u radnjama koje prodaju sjemenke,kospice,kikiriki i te stvari

 9. Šabic Đenet Đenetlina

  Jednostavan je za upotrebu, u bilo kojem obliku veoma je ljkovit ,ja ga licno trosim 10 godina mada ga vise rrosim u ulju preporucujem ga svakome

 10. Sadik Sejdic

  Izuzetan lek. Ja ga koristim vec drugu godinu i prezadovoljan sam.

 11. Биљана Бечић Ех Ђудић

  a kako se koristi kad je u zrnu :)

 12. Vera Zika Ivanovic

  <3

 13. Đurđica Radulović

  u prodavnicama zdrave hrane

 14. Biljana Milinkovic

  Gde se moze nabaviti ovo ulje

Napišite komentar