Menu 

Koristite slušalice bubice za slušanje muzike? Možda biste trebali razmisliti o alternativama – saznajte više o njihovim lošim stranama.

Danas za slušanje muzike putem mp3 plejera ili telefona obično koristimo slušalice „bubice“, jer su nam one standardne preglomazne, a češće i mnogo skuplje. Međutim, bubice sigurno nisu najbolji izbor. A ukoliko se, ipak, odlučite da ih zadržite naučite kako da ih pravilno koristite i zaštite uši i sluh.

Loše strane

Istraživanja su pokazala da su ove slušalice glavni uzrok slabljena sluha kod dece i tinejdžera. Svi mi u ušima imamo sitne dlačice, koje se zovu kohlea i koje su zaslužne da zvuk nežno i sigurno dođe do našeg mozga. Preglasan zvuk oštećuje te dlačice, pa vremenom sluh slabi i zbog grešaka u mladosti mogli bismo u starosti biti uskraćeni za svu onu divnu muziku koju smo voljeli da slušamo i koja će tek nastati.

Sa „bubicama“ je manja mogućnost da „umekanite“ zvuk i teže možete da kontrolišete jačinu zvuka nego kada koristite standardne kvalitetne slušalice. Tako direktan dotok zvuka u uši može oštetiti bubne opne. Ako zvuk nameštate na jačinu od 75% (to je obično oko 85 decibela) vaš zvuk će nakon nekog perioda biti trajno oštećen. Takođe, mnogi tvrde da je zvuk mnogo kvalitetniji kada muziku slušate putem kvalitetnijih običnih slušalica.

Neki ljudi su imali problema sa začepljenjem u ušima i infekcijama. Mnogi doktori smatraju da do većeg i češćeg nakupljanja voska u ušima, zakrčenja i bolesti ušiju dolazi upravo zbog čestog korišćenja “bubica”.

Na šta paziti

Ako čujete zvonjavu i zujanje u ušima ili neke prigušene zvukove postoji mogućnost da ste već delom oštetili sluh. U tom slučaju posetite odmah doktora da vidite kako da dalje sprečite oštećenje sluha. Lakara trebate posetiti i u slučaju da je došlo do začepljenja ušnog kanla i nakupljanja voska.

“Bubice” neće po vas biti toliko opasne ako se pridržavate nekih pravila. Ono što važi za ostale slušalice, a važi i za “bubice” je da pazite na jačinu zvuka. Držite ga uvek ispod 60% i pravite pauzu najmanje svakih sat vremena. Ne biste trebali ni jedne slušalice držati na ušima duže od 60 minuta. Neke slušalice imaju ugrađene limite, blokatore buke. Oni koji koriste iPod mogu da downloaduju Apple-ov limitator jačine zvuka.

Kada su u pitanju “bubice” važno je da pazite i na higijenu. Nije preporučljivo da ove slušalice delite sa drugima, jer na taj način možete preneti i neke bakterije i infekcije. Takođe, preporučuje se da ih čistite radovno – koristite vatu natopljenu sa malo alkohola ili nekog sredstva za dezinfekciju.

Kakve slušalice vi koristite? Da li ste znali kako su štetne slušalice bubice? Da li ste već imali problema zbog njih?

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Milena

    Vec duze vreme imam razne “bubice” slusalice….i najvise volim da ih koristim kada setam…ali od max jacine na mom “X-Wave” mp3 plejeru,koja je 31…ja sve pesme slusam izmedju 13 i 16…(a slusalice su “Hama”…pristojna cena) i nikada ne idem iznad te jacine.Jedino ,posto setam po dva-tri sata ,toliko i slusam muziku…to cu da smanjim…hvala na korisnim savetima…:)

Napišite komentar

Zdravlje

Tradicionalno sirup od koprive se koristi za čišćenje krvi, ali je i ukusan i osvežavajuć napitak ako ga pomešate sa gaziranom vodom i malo leda. Naučite kako da ga napravite. Piši!