Menu 

Estrogen je veoma važan protein kako za žene tako i za muškarce. Igra veoma važnu ulogu kod reprodukcije i razvoja ženskih seksualnih karakteristika, ali je važan i kod reproduktivnih funkcija muškaraca.

Ma koliko bio važan višak estrogena i kod žena i kod muškaraca može uzrokovati brojne probleme, od naglog debljanja, preko povećanog rizika od karcinoma pa sve do poremećaja štitne žlezde. Mi za vas imamo nekoliko veoma važnih saveta koji vam mogu pomoći da se viška estrogena rešite prirodnim putem. Ove savete svakako obavljajte nakon što ste obavili sve potrebne analize koje su potvrdile višak estrogena i nakon što ste se posavetovali sa vašim lekarom.

5388810733_d0a2a8b240_z

Jedite gljive. Većina gljiva je poznata po tome što smanjuje produkciju aromataza, enzima čija je primarna funkcija upravo produkcija estrogena. Konzumirajte što više različitih vrsta gljiva.

Smanjite ili eliminišite upotrebu mleka. Mleko je jedan od najbogatijih izvora estrogena u ishrani i zato ako imate problem, logičan sled je da smanjite ili u potpunosti izbacite mleko iz ishrane. Samo eliminacijom mleka smanjićete nivo estrogena za 50 odsto.

Pijte manje piva. Većina alkoholnih pića imaju visoke količine estrogena, a pivo u tome prednjači. Upravo iz tog razloga smanjite količine popijenog alkohola, posebno piva.

Rešite se viška masnih naslaga. Estrogen se skladišti u ćelijama masnih naslaga, što znači da što više masnih naslaga imate to je više estrogena u organizmu. Debljanje povećava nivo aromataza koje s vremenom povećavaju produkciju estrogena.

Izbegavajte upotrebu plastičnog suđa. Većina plastike od koje su napravljene plastične flaše i posude sadrže BPA, komponentu koja aktivira estrogen, a neka istraživanja su pokazala da je ova supstanca povezana i sa debljanjem.

2371264501_2feb8a290d_z

Jedite crno grožđe. Ovo voće sadrži rezveratol, hemikaliju koja umanjuje produkciju estrogena. Pored grožđa ova hemikalija se nalazi u semenkama i koži grožđa.

Jedite kupusarke. Povrće poput brokolija, karfiola, kelja, kupusa i prokelja sadrže fitohemikalije koje preventivno utiču na produkciju estrogena u organizmu.

Jedite organsku hranu. Hemikalije i pesticidi kojima se tretiraju namirnice aktiviraju receptore estrogena kad se apsorbuju u organizam. Konzumiranjem organskih namirnica smanjićete toksine u organizmu i samim tim sniziti nivo estrogena.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar