Menu 

Bilo da ste u PMS-u ili perimenopauzi sigurno vas muči ista stvar, a to su hormoni nad kojima nemate nikakvu kontrolu. Mi imamo nekoliko sjajnih saveta koji će vam pomoći da ublažite česte promene raspoloženja i lakše se nosite sa hormonalnim promenama.

Sećate li se vremena kad su vam da bi “preživeli” PMS bile potrebne samo trenerka, topao čaj i eventualno neka čokolada? Kako godine prolaze hormonalne promene u organizmu donose mnogo više problema, a samo neki od simptoma koje žene iskuse svakog meseca su anksioznost, žgaravica, umor, kod nekih žena PMS traje čak i do 10 dana, a sve to može biti propraćeno i gljivičnim infekcijama koje su direktno povezane sa hormonalnim promenama.

Nakon što iskuse ovakve promene žene obično traže pomoć lekara, a nakon obavljenih svih testova uglavnom se dođe do zaljučka kako je sve u redu i kako je “samo” reč o normalnoj hormonalnoj promeni kroz koju jednostavno moramo proći, ma koliko nezgodno bilo.

Mnogi stručnjaci kažu da ono što se dešava ženskom telu tokom perimenopauze uopšte nije čudno jer mi naše telo dovodimo do krajnjih granica izdržljivosti balansirajući između posla, majčinstva i braka. Težak PMS je samo signal da nismo u ravnoteži i da treba nešto da menjamo.

Usporite

11347687404_a789d25914_o

Sve ono što radimo u životu utiče na naše hormone, tokom 30-40-ih godina smo prilično opterećene da uradimo sve što možemo, da sve isprobamo, postignemo što više, što naravno mora dovesti do stresa, a stres odgađa lučenje hormona progesterona koji nam donosi mir, podstiče bolji san, sprečava osetljivost dojki i promenu raspoloženja. Umesto progesterona, luči se hormon kortizol, poznat i kao hormon stresa koji pak uzrokuje one loše simptome poput bubuljica, nesanice, žudnje za lošom hranom i debljanja.

Kako prepoznati razliku između PMS-a i perimenopauze?

To je ono što zasigurno zanima sve žene u određenim godinama. Jedan od simptoma je sigurno skraćeni mesntrualni ciklus. Ako vam je ciklus uvek trajao između 28-30 dana, pa se odjednom skratio verovatno je reč o perimenopauzi. Pored toga mogu se pojaviti valunzi, nesanica, vaginalna suvoća. Nakon što menstruacije počne izostajati to je apsolutni znak da ste zakoračili u menopauzu.

Kako držati hormone pod kontrolom

Za početak se pozabavite spavanjem jer prosto je nemoguće dovesti hormone u ravnotežu ako ne spavate dovoljno. Jedan od saveta koji će vam dati većina stručnjaka da bi bolje spavali jeste da krevet koristite samo i isključivo za spavanje i za sex, sve ostale radnje koje obično volimo raditi u krevetu, od čitanja magazina, surfanja po internetu, gledanja TV-a su apsolutno zabranjene.

S druge strane što više sexa sa vašim partnerom će svakako pomoći da se hormoni vrate u normalu jer je dokazano da sex otpušta od stresa, snižava nivo kortizola, pospešuje san i podiže raspoloženje, ali sigurni smo da ste to i same znale.

Zdrava ishrana

11333842095_1df195001e_o

Nakon što počnete bolje spavati pozabavite se i zdravom ishranom. Na prvom mestu smanjite unos šećera i svedite ga na svega 16 grama dnevno. Šećer povećava nivo insulina što progesteron i estrogen izbacuje iz ravnoteže. Neki lekari tvrde da je šećer zavisniji od kokaina, a ako ne možete bez slatkog ukusa zamenite ga stevijom ili nekim drugim dijetalnim zaslađivačem. Isto tako, na minimum bi trebalo da smanjite unos kofeina i alkohola koji takođe loše utiču na hormone. Takođe trebalo bi da se odreknete xenosrogena koji su pronađeni u mnogim pesticidima i zato kupujte isključivo organske namirnice.

Jedite više kupusarki, poput karfiola,brokolija, prokelja jer one sadrže indol-3-karbinol, supstancu koja menja balans estrogena što takođe smanjuje rizik od raka dojke. Jedite više zdravih namirnice koje su bogate antioksidantima i smatraju se superhranom, među kojima su: borovnice, avokado, lanene semenke, grčki jogurt…

Važni suplementi

 • Magnezijum. Pijte ga pre spavanja da bi umirili nerve i bolje spavali.
 • Ekstrakt kestena. Obično se koristi za simptome PMS-a i skraćen menstrualni ciklus.
 • Probiotici. Poboljšava rad probavnog sistema i eliminiše višak estrogena.
 • Riblje ulje. Smanjuje upale, održava zdravlje srca, podiže raspoloženje, podstiče nervni sisitem i poboljšava kognitivne funkcije.
 • Vitamin D. Veoma je važan za hormonalni balans, a podstiče i zdravlje kostiju, imunitet i nervni sisitem.
Piši!
Širi dalje!

1 komentar
 1. Maja

  Molim vas da pojasnite skracen menstrualni ciklus.
  “Ako vam je ciklus uvek trajao između 28-30 dana, pa se odjednom skratio verovatno je reč o perimenopauzi.”
  Da li skracenje ciklusa znaci da se menstruacije javljaju cesce? Npr. ako vam je ciklus uvek trajao izmedju 28-30 dana, pa se odjednom skratio na npr. 24-25 dana? Da li to znaci skracen ciklus?
  Hvala

Napišite komentar