Menu 

Oktobar nam je pred vratima, a to je mesec koji je svake godine obojen rozim bojama jer je to mesec borbe protiv raka dojke.  Svakog oktobra se raznim akcijama širom sveta pokušava podići svest o ovoj opakoj bolesti koja sve više i više uzima maha. Kao i kod svih ostalih bolesti i kod raka dojke preventiva je najbitnija.

Kod raka dojke postotak potpunog izlečenja je veoma visok ako se bolest otkrije na vreme i zato je veoma važno da odlazite na redovne preglede.

Čak 20 odsto smrti uzrokovanih rakom dojke posledica su neredovnog odlaska na mamografiju.

pregled2

Kada početi sa pregledima?

Devojke bi već u svojim dvadesetim godinama trebalo da počnu sa smopregledima na mesečnoj bazi (“Pregledajte sami grudi u 6 koraka”), a sa mamogramima u tridsetim. Za žene preko 40 godina se predlaže redovan godišnji pregled mamografom. Mnogi se ne slažu sa tom konstatacijom zbog štetnog zračenja koje mamograf uzrokuje, ali stručnjaci tvrde da je zračenje beznačajno u odnosu na veliku korist koju možemo imati od redovnih pregleda. Godišnji pregled mamografom se nekada savetovao ženema u šestoj deceniji, ali se ta granica pomerila. Evo i zašto.

pregled

Žene koje na vreme otkriju promene na dojkama, mogu birati manje inavazivne tretmane i operacije te biti uspešno izlečene, to je ono što je poenta cele ove priče. Mamografijom se maligno tkivo otkriva čak dve godine pre nego postane opipljivo, a redovni pregledi smanjuju smrtnost od raka dojke za neverovatnih 30 odsto.

Kad se javiti lekaru?

Ako na dojkama primetite promene kao što su, crvenilo, oticanje, čvorići, promena veličine i oblika dojke, svrab, jamice, nabori, uvlačenje bradavice, iscedak ili konstantan bol, odmah se javite svom lekaru koji će vam obaviti pregled i uputiti vas na daljnje pretrage.

Piši!
Širi dalje!
12 komentara
 1. Svetlana D.

  Uključite razum. Zašto se zračiti i pri tom gnječiti dojke? U Evropi se napušta mamografija kao metoda jer je štetna.

 2. Aleksandra Kojadinovic Ex Dizdar

  U Priboju,na platou,ispred Doma zdravlja,nalazi se mobilni mamograf.Pregled se ne zakazuje,ne čeka i ne plaća.Čak ni zdravstvena knjizica ne mora biti overena!Pozovite svoje mame,sestre,tetke,ujne,strine,komšinice….ako su starosti od 50-65 god.da urade preventivni pregled!

 3. Svetlana Stanojevic

  Moja cerka kad je primetila problem odmah je otisla lekarima koji su rekli da nista nije strasno da je upala mlecnih zlezda.Kad je sama zahtevala mamografiju rekli su da nema potrebe,i da je mlada da se zraci.Verovala je lekarima,a kamo srece da nije!

 4. Dragica Sredojevic

  KO DOČEKA, ZAKAZUJU ZA ŠEST MESECI

 5. Lepa Stojanovic Ex Ilic

  Udjite u stranicu Dr Sladjana Velkov pa cete vidjeti!!!

 6. Sanja Ciritovic

  Treba se ici ,vjerujte mi ,spasila mi je zivot !

 7. Mirjana Božić

  Redovita kontrola smanjuje smrtnost od raka dojke. Bilo ultra zvuk ili mamografija važna je redovitost pogotovo kod rizičnih skupina. Manja je šteta od zračenja nego nekontrolirati se i zapustiti se.

 8. Aleksandra Zivanovic

  MAMOGRAF ZRACI I IZAZIVA RAK.

 9. Aleksandra Zivanovic

  NE TREBA ICI NA MAMOGRAF. POSTOJE I DRUGI NACINI DA SE SAZNAJU NEKE ST. NPR KOMPIJUTERSKA DIJAGNOSTIKA BEZ ZRACENJA. BIOENERGETSKI PREGLED ITD

 10. Hadzi Jasna Brkovic

  Ja vise ne znam kome vjerovati :(

 11. Nadja Zjajic

  stetan je strah i neznanje koje imaju nase zene a svaki pregled je sansa za zivot

 12. Miroslava Uvalin

  Зашто предлажете мамографију која је штетна ? Ултразвук је неупоредиво боља варијанта!!!!

Napišite komentar