Menu 

Ako ste jedna od onih osoba koja pored gomile svojih obaveza, stvari obavlja i za druge, možda je vreme da promenite nešto u svom životu i počnete obraćati pažnju na sebe.

Multitasking – ono što nam je nametnuto u 21. veku, ono što nas čini mašinama koje po celi dan rade, vode računa o deci, kući, pripremaju sve obroke, a onda kad svi zaspu peglaju ili kuvaju ručak za sutra. Zvuči poznato?

Šta mislite, da li je vreme da nešto promenite? Da li je vreme da precenjeni multitasking ostavite po strani, a više vremena posvetite sebi?

Postavite prioritete

Stvari se moraju obaviti i to je činjenica, ali nikako ne želite sve i svakoga staviti ispred sebe. Izađite iz konvencionalnog načina razmišljanja i započnite sopstvenu revoluciju, postavljajući prioritete malko drugačije. U većini porodica se sve vrti oko dece, koja treba da budu prioritet, ali ako zbog toga ispašta vaša veza sa partneroma, vreme ja da nešto menjate. Prvo radite na sebi, pa na svojoj vezi sa partnerom, a samim tim ćete stvoriti sjajno životno okuženje i za vašu decu.

Zaboravite na balansiranje, uhvatite ritam

Ako vam vaše svakodnevne obaveze liče na žongliranje i konstantno održavanje ravnoteže između posla, kuće, dece, muža – nešto ne radite dobro. Umesto da balansirate, nađite odgovarajući ritam.

Ako su vam deca mala i vi zaista želite najviše vremena provoditi sa njima kod kuće, neka vam to bude na prvom mestu, sve ostalo stavite u zapećak. S druge strane ukoliko ste sami i želite se posvetiti karijeri – posvetite se karijeri, bez obzira šta vaša mama mislila o tome.

Saznajte šta vam je zaista važno u životu

Ako svakodnevne obaveze obavljate mehanički i ne možete navesi niti jedan drugi razlog zašto ih obavljate osim što morate možda je vreme da preispitate šta vam je to u životu stvarno važno.

Zaposlite decu i dajte im privatnost

Današnje generacije su takve da roditelji obavljaju većinu poslova za decu, što je potpuno pogrešno. Zaposlite klince, neka usisavaju, peru suđe, brišu prašinu, neka nauče sami uključiti mašinu za veš ili pranje suđa. Pored toga što ćete rasteretiti sebe, njima ćete usaditi nezavisnost i prave vrednosti. S druge strane učite ih da se sami zabave, neka imaju svoj prostor i privatnost koju će znati koristiti i neće im biti potrebna vaša stalna pažnja.

Nemojte raditi ništa 24 sata

Ako ne usisate iste sekunde, neće propasti svet. Ako naručite pizzu za ručak niko se neće razboleti niti postati gojazan. Dajte sebi obećanje da jednom u nedelji dana nećete raditi apsolutno ništa i nemojte se osećati krivima zbog toga. Obavestite ukućane i tih 24 sata provedite onako kako biste vi želeli, čitajte, idite na kafu sa drugaricama, šetajte, radite ono što vas čini srećnima.

I ne zaboravite, ma koliko pažnje poklanjali svojoj porodici i ma koliko žrtava zbog njih podnosili ako vi niste srećni, neće biti srećni ni oni.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar