Menu 

Deca od prvog puta kad se susretnu sa nečim slatkim postaju doživotni obožavaoci slatkiša i mnogi roditelji zaista teško izlaze na kraj sa svojim mališanima kad su u pitanju poslastice. Donosimo nekoliko značajnih saveta koji će vam pomoći da stvar držte pod kontrolom.

Nema ništa loše u tome da svojim mališanima povremeno dajete slatkiše, ali to ne bi trebalo da bude baš svakog dana. Slatkiše bi trebalo da čuvate za neke posebne prilike i uvek ih smanjite na dečiju porciju što je za dete predškolskog uzrasta polovina ili četvrtina porcije za odrasle. To na konkretnom primeru znači: jedna mala čokoladica, dva mala keksa ili mali sladoled. Ako dete traži još treba da budete istrajni i da ne date više.

Rešenja za desert

128336763_e2a097f71a_z

Prvo što želimo da vam savetujemo jeste da decu sa slatkišima ne upoznajete previše rano, taj prvi suusret odgađajte koliko god možete. Nakon toga pokušajte dete navikavati na neke zdravije alternative za standardne slatkiše  kao što su pečene jabuke sa malo šlaga i orasima ili sladoled napravljen samo od zamrznutog voća, jogurta i malo meda.

Isto tako, veoma je važno da desert nikad ne bude nagrada zato što je dete dobro jelo, ali isto tako ga nemojte koristiti kao sredstvo kažnjavanja. S druge strane veoma je važno da dete pre deserta pojede obrok bogat nutrijentima jer šećer u slatkišima otpušta insulin koji signalizira mozgu da je organizam još gladan. Kad detetu date desert recite mu da je to to i da ne sme da traži više. Bez obzira ne sve molbe nemojte popustiti.

Užina i kupovina

Kad je u pitanju užina za dete ukoliko ćete iz kuće izbivati nešto duže i nećete moći pripremiti zdravu užinu, nikako nemojte odabrati slatkiše, već neke zdravije opcije. Isto tako važan je način na koji kupujete slatkiše. Kad idete u kupovinu sa klincima, ne dozvolite da dete samo bira slatkiše i užinu za školu, već to uradite zajedno. Pre kupovine odredite tačan broj slatkiša koje dete sme da odabere i toga se pridržavajte u supermarketu.

Iako je savet da ne pravite zalihe u kući veoma dobar, trebalo bi da dete samo zna koliko slatkiša sme da pojede bez obzira na zalihe.

223118461_2c1980af3d_z

Zdrava alternativa slatkišima

Ako nemate ideja šta da date detetu kao zdravu užinu da se zasladi, mi vam donosimo sjajnu listu namirnica.

  • Sveže i suvo voće (kajsije, jabuke, kruške).
  • Jogurt pomešan sa kašikom džema, svežeg voća ili meda.
  • Smoothie napravljen od nemasnog jogurta, zamrznutog voća, meda ili voćnog soka.
  • Integralni tost premazan sa malo maslaca pa posut šećerom i cimetom.
  • Graham krekeri ili rižini kolačići.
  • Žitarice sa šećerom ili javorovim sirupom.
  • Zamrznuti jogurt sa svežim voćem i preprženi orašasti plodovi.

Od svega je najvažnije kako ćete i na kojin način predstaviti klincima slatkiše kao i kakav je vaš odnos prema njima. Ni vi nemojte jesti ništa više slatkiša od onoga što dopuštate mališanima, možda čak i manje. Ma koliko bili loši, nemojte ni striktno braniti slatkiše jer to će smo deci probuditi još veću želju za njima. Budite pametni od samog početka.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar