Menu 

Prioritet gotovo svake savesne majke jeste da svoju decu hrani zdravo. Ponekad je to lako, kad su u pitanju namirnice koje deca vole, ali ponekad to može biti borba protiv vetrenjača.

Mi vam donosimo listu namirnica koje vaša deca nikako ne bi trebalo da jedu, a koja su im sigurno u vrhu omiljenih.

1. Hot-dog, kako god izvažemo, izmerimo, objektivno sagledamo, hot-dog je hrana, koja nema apsolutno nikakvih nutritivnih vrednosti. Jedan hot-dog sadrži 4g prerađene masti i čak 540 mg sodijuma i popriličnu količinu nitrata, koji su usko povezani sa nastankom raka na debelom crevu.

2. Gazirana pića. Znamo da nećete moći kontrolisati uvek da li će vaše dete popiti nešto gazirano ili ne, ali sve dok možete, trudite se da ga držite podalje od ovih „šećernih bombi“, koje u sebi ne sadrže ništa dobro. Naviknite decu od malih nogu da piju vodu, mleko ili sveže ceđene sokove.

3. Brza hrana je veoma štetna za zdravlje dece. Ne kažemo da ne treba nikada da probaju, ali trudite se da to bude što ređe. Umesto „hamburgera“ za večeru im napravite sendvič od crnog hleba, kikiriki maslaca, omiljenog džema. Možda ni ovo nije savršeno izbalansiran obrok, ali je svakako zdravija alternativa.

4. Žitarice sa dodatkom šećera nikako nisu dobar izbor za doručak vašeg deteta. Čim dete bude dovoljno veliko da jede žitarice za doručak, ponudite mu one bez šećera, budite uvereni da ćete mu napraviti uslugu.

Možda vam sve ovo izgleda kao preterivanje i uskraćivanje detetu radosti, koje detinjstvo nosi, ali razmislite još jednom. S druge strane postoje mnogo zdrave i ukusne hrane, koje možete ponuditi deci. Napravite domaću pizzu, sladoled ili kolačiće sa čokoladom.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Simona

    hot-dog=virsle
    sodijum=natrijum
    Nadam se da u Srbiji jos uvek ima ljudi koji znaju da prevedu engleske nazive na srpski

Napišite komentar