Menu 

Iskoristite lepo vreme i izađite iz kuće. Vreme provedeno napolju pomaže nam da unapredimo zdravlje, raspoloženje, sagorimo kalorije.

Istraživanja su pokazala da kardio vežbe odmah po buđenju mogu sagoreti i do 20 odsto kalorija više nego ako ih radimo u neko drugo doba dana dok se taj procenat još povećava ukoliko vežbe izvodimo napolju umesto u teretani ili kod kuće. Vreme provedeno napolju može biti vaš ključ za sagorevanje kalorija, podizanje raspoloženja i zdraviji život.

Evo kako to priroda povoljno utiče na ljudski organizam.

Ljudi koji u svom životnom okruženju imaju drveće i parkove imaju manji nivo hormona stresa od onih koji su okruženi betonom. Oni koji praktikuju šetnje po šumi time nivo kortizola smanjuju za celih 12 odsto, za 7 odsto smanju nervnu aktivnost koja uzrokuje anksioznost, smanjuju visoki krvni pritisak i poboljšavaju rad srca.

Ako ste imali loš dan, mesec ili godinu, ne posežite odmah za stručnom pomoći i antidepresivima. Probajte „zelenu terapiju“, onu koja uključuje vreme provedeno u šumi ili parku. Dokazano je da prirodno okruženje podiže raspoloženje i pospešuje memoriju.

Odlazak u prirodu preporučuje se ako imate kreativnu ili poslovnu blokadu, ništa vam neće pomoći kao odmor na selu ili planini. Nauka je dokazala da moždani talasi bolje rade ukoliko smo među zelenilom nego među zidovima. Umesto na kafu u lokalni kafić, pauzu za ručak iskoristite za šetnju po parku. Svega 20 minuta biće dovoljno da budete produktivniji do kraja radnog dana.

Brzi lek za nesanicu je svakako kratka šetnja. Neka vam ne bude teško ustati po noći i otići do najbliže zelene površine, prošetajte 10-15 minuta i sigurni smo da ćete po povratku zaspati kao beba. Prošetajte svako veče posle večere, sagorićete kalorije i obezbedićete sebi bolji san.

Ako za odlazak u prirodu retko imate priliku, donesite malo zelenila u svoj dom ili kancelariju. Istraživanja sprovedena na univerzitetu u Kanzasu su dokazala da su pacijenti u bolnici u čijim sobama su bile biljke imali brži postoperativni period, koristili manje lekova protiv bolova i imali niži krvni pritisak. Ako ste na poslu pod velikim stresom, donesite neku biljčicu na svoj sto i sigurni smo da će imati relaksirajuće delovanje.

I još nešto, trudite se da vreme provedeno u prirodu bude bez tableta, smartfona i laptopa. Diskonektujte se, povežite se sa prirodom i opustite.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar