Menu 

Neka kupanje bebe bude zabavno, pretvorite to u antistres tretman i za vas i za vaše dete.

U našim krajevima je običaj da se beba kupa odmah po izlasku iz bolnice, to se pravilo promenilo s vremenom. Danas se kupanje u kadici ne preporučuje dok pupak ne otpadne a do tada vaše dete možete brisati sa gazicom namočenom u toplu vodu.

kupanje3

Kada krenete sa kupanjem u kadi, napunite je svega nekoliko centimetara vodom i proverite tempereturu. Voda ne bi trebalo da bude prevruća nego ugodno mlaka. Proverite sa laktom. idealna temperatura vode trebalo bi da iznosi između 36-38 stepeni, a možete je izmeriti posebnim termometrima napravljenim baš za ove prilike.

Vaša beba ne treba kupanje svake večeri, tri puta sedmično za novorođenče je sasvim dovoljno. Svakodnevno vlažnim maramicama ili gazom brišite bebino lice, guzu deo oko vrata i ručice.

Što se tiče šampona i sapuna uzimajte one koji su namenjeni bebama, obratite pažnju da kupujete one bez dodatih mirisa i boja jer to može iritirati nežnu bebinu kožu.

Kad kupate bebu dobro se organizujte i pripremite sve da vam je na dohvat ruke ako nemate pomoć da ne bi došlo do nekih nezgoda. Bebu nakon kupanja brzo zamotajte u peškir i lagano trljajte da se ugreje. Bebu ni na sekund ne ostavljajte samu bez nadzora u kadici.

Neke bebe naprosto obožavaju kupanje dok neke vrište čim osete kap vode. Ako vaš bebac ne voli da se brčka ne forsirajte ga. Stavite bebu na čist peškir u kadici i perite ga krpicom, a pomalo dodavajte sve više vode i lagano ga navikavajte na kupanje.

Kad beba može samostalno i čvrsto da sedi od 7 do 9 meseci možete preći i u veliku kadu. Neka voda prekrije samo bebine nožice za početak i uvek bebu pridržavajte da sprečite klizanje.

 

Neke su bebe posebno osetljive na pranje kose zaštitite im oči obavezno pre nego im smočite kosicu.

Ako se beba upiški u vodu ne paničite urin je sterilan i slobodno možete nastaviti, ako se ukaki ipak ćete morati zameniti vodu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar