Menu 

Avokdo je namirnica koja se kod nas još uvek prilično malo koristi, a verujemo da je razlog tome i nešto viša cena. Ovo voće je spada u zdrave masti, korisno je zdravo, a može biti i veoma ukusno.

Mi vam donosimo nekoliko korisnih saveta koji će vam otkriti kako sve možete koristiti avokado u svakodnevnoj pripremi hrane.

Majonez. Od avokada možete napraviti zdraviju verziju omiljenog namaza za sendviče koji ne sadrži nezdrave masti i aditive koji se nalaze u većini komercijalnih brendova. Majonez od avokada i bosiljka može biti sjajan začin za vaše sendviče. Jednostavno izmiksajte svokado, dodajte malo maslinovog ulja i začine koje želite.

396631749_8160c2feb0_o

Hrana za bebe. Avokado je odlična tranzicijska hrana za male bebe starije od četiri emseca. Pedijatri širom sveta preporučuju da upravo avokado bude prva kruta namirnica koju ćete dati svojoj bebi. Iako je voće, računa se pod zeleno povrće i prikladan je za mele bebe. Da biste napravili kašicu jednostavno očistite i izblendajte avokado, a pop potrebi ga malo razredite majčinim mlekom, zamenskim mlekom ili vodom.

Zamena za puter. Ako ste ikad probali avokado morali ste primetiti njegovu puterastu strukturu, a dobra je vest da avokado može biti zamena za puter u mnogim receptima. Finalni proizvod će biti nešto mekši i lepljiviji, aali će imati manje kalorija. Avokadom možete zameniti polovinu ili vcelu količinu putera u receptu, a u tom slučaju poželjno je smanjiti temperaturu pečenja za 25 odsto te produžiti vreme.

Šlag od avokada. Da biste napravili jednostavan šlag koji na bazi mlečnih proizvoda sledeće sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete odgovarajuću konzistenciju:

  • 1 očišćen avokado
  • 1/2 šolje bademovog mleka
  • 1/4 šolje šećera ili veštačkog zaslađivača
  • 1/2 kašičice vanila ekstrakta

Sladoled od avokada. Od avokada možete dobiti divno kremasti, ali zdrav sladoled. U blender stavite dve zrele banane, jedan veliki avokado i nekoliko kašika meda. Neka se sve dobro izblenda i pretvori u glatku smesu. Nakon toga sladoled stavite u zamrzivač i čekajte.

3583132908_57547e1d2d_z

Za kosu i kožu

Hidratacija kože glave. Avokado može biti sjajno sredsto za hidrataciju kože glave i kose. Da biste napravili ovaj tretman pomešajte i zagrejte po dve kašike ulja avokada i rciniusovog ulja pa umasirajte u vlažnu kosu. Ostavite preko noći pa ujutro operite.

Osveživač daha. Gusta i kremasta tekstura avokada može očistiti usta kada ga žvaćete, a enzimi koji se otpuštaju iz avokada mogu pomoći kod probave.

Olakšanje kod opekotina od sunca. Ovoga leta ako ste skloni da izgorite na suncu u kod sebe uvek imajte avokado jer vam može ubrzati zecelenje i ublažiti bolove, jednostavno ga izgnječite i nanesite na bolna mesta na koži.

Umesto kreme za brijanje. Ako još uvek niste pronašli kremu za brijanje koja vam u potpunosti odgovara u te svrhe pokušajte iskoristiti izgnječeni avokado koji neguje i štiti kožu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar