Menu 

Oko žitarica i njihove upotrebe u ishrani se večno lome koplja, dok ih neki karakterišu kao apsolutno nepoželjne drugi ih ukivaju u zvezde. Mi mislimo da izbor dobrih i kvalitetnih žitarica nikome ne može naškoditi.

Ako su žitarice ono bez čega ne možete zamisliti vaš svakodnevi jelovnik potrudite se da odaberete one zdravije opcije, a LifePress magazin će vam u tome pomoći.

dreamstime_s_23703372

Divlja riža

Divlja riža je mnogo zdravija opcija od bele ili smeđe. Orašastog je ukusa i tvrđeg zrna. Tehnički gledano divlja riža je trava. Primpremajte je isto kao i običnu rižu, a da biste se navikli na ukus u početku je mešajte sa belom ili smeđom rižom.

Heljda

Kad god ste u mogućnosti zamenite testeninu heljdom. Veoma je važno da je pre termičke obrade zrna heljde obložite sirovim jajetom ili sa malo ulja da se prilikom kuvanja ne bi raspala. Umesto hlebnih mrvica kad pohujete piletinu ili ćuretinu koristite heljdu.

Kinoa

O kinoi smo pisali više puta, jedna je od najzdravijih žitarica na svetu, sadrži gotovo dva puta više proteina nego ostale žitarice, a bogata je i mineralima kao što su gvožđe ili magnezijum. Kinou možete služiti kao prilog, jednostavno je skuvate u vodi i začinite, a za bolji ukus možete dodati dinstano povrće, crveni luk, šargarepu, papriku… “Ćufte sa kinoom i spanaćem”

dreamstime_s_18055902

Bulgur pšenica

Bulgur su prerađena zrna više vrsta pšenica, a dobija se potapanjem zrna, zatim sušenjem, a nakon toga se lomi čime se dobijaju polukuvane granule pšenice. Bulgur pšenica je bogata zdravim vlaknima i veoma se brzo priprema. Glavni je sastojak tabule salate, karakteristične za bliski istok, a najčešće se kombinuje sa limunovim sokom, svežom mentom ili peršunom.

Ječam

Jedina mana ječma je što je potrebno duže vreme da se skuva. Veoma je ukusan i može da se kombinuje sa raznim začinima i namirnicama baš kao i riža u puno zdravijem obliku. Bogat je vlaknima koja snižavaju holesterol. Ječam možete pripremati kao rižoto, a možete ga dodavati u supe i čorbe. Sledeći put kad budete kuvali pasulj, ubacite šaku ječma sat i po pre kraja kuvanja. “Mediteranska salata od ječma i patlidžana”

dreamstime_s_33067727

Kus-kus od celovitih žitarica

Kus-kus je sjajna namirnica jer su kombinacije s njim beskonačne, naprosto nema aroma koje se sa neutralnim ukusom kus-kusa ne slažu. Kad kupujete kus-kus birajte onaj na kojem stoji oznaka da je napravljen od celovitog zrna. “Paprike punjenje kus-kusom i jagnjetinom”

Žitarice ne moraju uvek biti loš izbor, ali veoma je važno koje žitarice birate i na koji način su prerađene. Primalni način života uopšte ne podržava upotrebu žitarica, a više o tome možete pročitati u članku “5 razloga zašto bi trebalo izbegavati žitarice”

Sviđa nam se
Autor
Najbolje celovite žitarice
Datum
Ime
Kus kus, ječam, bulgur
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar