Menu 

Pored toga što je veoma ukusna, hrana dobijena fermentacijom je i veoma zdrava i zato je obavezno uvrstite u vašu svakodnevnu ishranu te navalite na kiseli kupus i kefir.

Fermentacija je drevna tehnika koju za pripremu hrane koristi čak jedna trećina populacije zato su kefir, kiseli kupus, kvas i kombuha toliko popularni. Istraživanja govore da postoji nekoliko više nego dobrih razloga da jedete što više fermentirane hrane. Jedan od njih je taj što se tokom fermentacije razvijaju probiotici i ostali mikroorganizmi koji svu ostalu hranu čine lakše probavljivom, a sve to utiče na to da organizam lakše apsorbuje sve nutrijente iz namirnica.

5646471044_9f1916bd72_z

Ljudi koji su netolerantni na laktozu, na primer, u većini slučajeva mogu bez iakakvih smetnji jesti kefir ili jogurt jer dobre bakterije na neki način razbijaju laktozu i čine je manje štetnom. Fermentacija pospešuje i apsorpciju mnogih hranjivih sastojaka na prvom mestu magnezijuma, vitamina B, cinka i proteina. Pored svega toga poznato je da probiotici poboljšavaju zdravlje mozga te smanjuju simptome depresije, stresa, umora i anksioznosti.

Ako želite jesti više fermentisane hrane pazite da to budu domaći proizvodi jer oni poput kiselih krastavaca iz supermarketa su pasterizovani što ubija većinu dobrih bakterija. Da biste dobili zdravu hranu potrebno je da se sami bavite fermentacijom.

Kako napraviti domaći kefir?

Dodajte 2 kašike zrnaca kefira u 500 ml punomasnog mleka. Pokrijte i ostavite na sobnoj temperaturi 24 sata. Ako koristite mleko sa manje masnoće ovaj proces će trajati nešto duže. Sledeći korak je da procedite zrnca i koristite kefir.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar