Menu 

Taman kad prođu grčevi, kad beba uđe u rutinu i počne koliko – toliko spavati ona se zajedno sa svojim roditeljima suočava sa još jednim problemom u svom malom životu, a to je nicanje zubića.

Prvi zubić obično nikne bez ikakvih problema i bez nekih simptoma, ali nicanje ostalih zubića može biti prilično dugačak i bolan proces. Pripremite se da će vašoj bebici u tom periodu biti potrebno baš mnogo pažnje i maženja. Neki od simptoma koji bi mogli upućivati na to da će uskoro nići novi zubić su:

 • Crvene i otečene desni.
 • Crveni obrazi.
 • Slinjenje.
 • Trljanje, desni, beba ima potrebu da sve grize.
 • Beba trlja uvo sa one strane na kojoj će nići zub.
 • Beba se budi noću i loše spava po danu.
 • Oslabljen apetit.
 • Nervoza.

13701943004_a7da2473fc_z

Kod beba se tokom procesa nicanja zubića može javiti proliv ili povišena temperatura, ali nikada nemojte pretpostaviti da su to simptomi nicanja zubića, već se obratite lekaru. Tokom nicanja zubića se mogu javiti brojni problemi, a mi ćemo vas uputiti na neke najčešće i naravno savetovati vas kako da ih rešite.

Kako lečiti osip nastao usled slinjenja? Često brišite bebi predeo oko usta ako baš puno slini i to nekim nežnim materijalom, siperci od frotira mogu veoma lako iziritirati kožu. Pred spavanje možete bebi namazati kožu vazelinom ili nekom drugom nežnom kremicom.

Zašto nicanje zubića toliko boli? Bebini zubi se počinju razvijati još u materici, kada se u desnima formiraju koreni zuba koji kasnije guraju sam zub kroz desni i to je prilično bolan proces. Upravo iz tog razloga desni otiču, a bol je slična onoj kada vam rastu umnjaci. Žvakanje može nakratko ublažiti bolove, ali činjenica je da su desni pre nicanja veoma osetljive pa se može desiti da beba odbija sisanje ili flašicu.

Koji je najbolji način za ublažavanje bolova? Postoji zasta mnogo načina koji će pomoći vašoj bebi, a tu su na prvom mestu gelovi koje možete kupiti u svakoj apoteci i igračkice koje se stave u zamrzivač da se dobro rashlade.

 • Pređite čistim prstom preko bebinih desni, to nakratko može olakšati bolove.
 • Dajte bebi igračku napravljenu od silikona, birajte one koje nisu punjene nikakvom tečnošću, koje se mogu sterilizirati i ne mogu iscuriti. Pre nego bebi ponudite igračku dobro je rashladite u frižideru.
 • Ako je vaša beba starija od šest meseci možete joj dati da jede neku dobro ohlađenu krutu hranu poput krastavca ili banane.
 • Možete probati dati bebi da pije iz flašice hladnu vodu ili sokić.
 • Nemojte bebi oko vrata vezivati ništa za šta se tvrdi da može olakšati bolove.

Imajte na umu da će beba u jednom trenutku odbijati sve što joj ponudite i da će jednostavno želeti da se mazi i da je tešite.

Sme li se bebi dati paracetamol? Postoje posebne vrste paracetamola i ibuprofena namenjene upravo malim bebama i njih možete potražiti u apoteci, ali se za svaki slučaj u vezi doziranja obavezno posavetujte sa pedijatrom. Isto tako pre nego što odlučite da bebi date lek budite sto odsto sigurni da se radi o nicanju zubića i da ne postoji neki drugi problem.

125383423_90966b2446_z

Koliko traje nicanje zubića? Ne postoje tačne odrednice kada bi prvi zub trebalo da nikne kod neke dece se to desi ranije, kod neke kasnije. Nicanje svih zubića može trajati godinu dana i duže, a po nekim statistikama dete bi trebalo imati sve mlečne zube do dve ipo godine.

Isto tako nikada ne možete znati koliko je potrebno da zub nikne, nekada se simptomi mogu javiti nekoliko dana, a u nekim slučajevima i nekoliko meseci pre nego zub izbije. U većini slučajeva prvi zubići prave i najviše problema, svaki sledeći će verovatno izbiti lakše sve do kutnjaka koji su najveći i mogu stvoriti najviše problema.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar