Menu 

Stigli ste kući sa najdragocenijim paketićem koji ste mogli dobiti, spremni da ga mazite, pazite i poklonite mu svu ljubav ovoga sveta. Međutim nakon kratkog vremena shvatate da je roditeljska uloga pored neizmerne sreće puna strepnje, stresa i iscrpljenosti.

Ko je mogao da zamisli da to malo stvorenje može biti tako glasno? Spavanje celu noć postalo je tek nedostižan san? Iscrpljeni ste od dojenja, a po celoj kući su prljave pelene, a primetili ste da se vi i vaš muž istresate jedno na drugo?

Dobrodošli u majčinstvo!

Ipak, ovo je sigurno najlepši period vašeg života i kad vreme prođe sigurno ćete se sa setom prisećati nepraspavanih noći, ali u ovom periodu ne znate kako ćete izaći na kraj sa stresom i to je normalno.

Osmislite strategiju kako pregurati turbulentni period navikavanja na bebu i bebino navikavanje na vas.

bebac

Sve je to privremeno

Može vam se činiti da težak period nikad neće proći, ali svetlo na kraju tunela postoji. Beba će nakon nekon vremena ući u svoj ritam spavanja, a vaše telo i hormoni će se vratiti u normalu. Možda vam se čini čudno da život opet može bit miran i bez haosa, ali pričekajte – vratiće se sve u mormalu.

Postavite prioritete

U prvom periodu fokus bi trebalo da vam bude na zdravlju vaše bebe i vas. Potrudite se da se odmarate kad god je to moguće. Hranite se zdravo i pijte puno vode. Vaše telo je prošlo kroz mnoge promene i treba mu vremena i pomoći da se oporavi. Umesto da se brinete da li će kuća biti bez mrlje i kako će na poslu bez vas, posvetite se vašoj bebi i sebi.

Prihvatite pomoć

Ako ste tip žene koje sve može sama i ne traži ničiju pomoć možda će vam biti problem da se naviknete da ovisite o drugima. Ali morate biti svesni činjenice da u prvim danima majčinstva naprosto nećete moći sve sami. Prihvatite svu pomoć koja vam se nudi za vašu i dobrobit vaše bebe. Ako vam se drugarice ili komšinice ponude da vam skuvaju večeru – prihvatite. Ako vaša mama ili svekrva žele doći kod vas na nekoliko dana da pripomognu, nemojte odbiti. Ovo je vreme zaceljivanja i brige o bebi.

Nove uloge

U trenutku se sve promenilo, od sestre, supruge i ćerke postali ste mama, a vaš muž je postao tata. Ušli ste u nove uloge koje će vam hteli vi to ili ne promeniti život iz korena. Budite spremni da će vam za prilagodbu trebati neko vreme. Biće vam potrebno vreme da naučite balansirati između brige za bebu i odnosa sa mužem, a posete baka ćete više ceniti.

spavaju

Niste sami

Možete se osetiti iscrpljenom i razdražljivom. Možete osetiti da ste na rubu, ali će vam činjenica da niste sami uveliko olakšavati. Majčinstvo je divno iskustvo, ali ni malo lagano. Pitajte bilo koju majku da li je bilo lako sa bebom prvih dana isto će vam reći. Ipak od svega što ste dosad radili majčinstvo će vam doneti najviše zadovoljstva i svo nespavanje i iscrpljenost pašće u vodu zbog samo jednog osmeha.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar