Menu 

Možete li zamisliti svoj život bez upotrebe šampona za kosu? Pre nego odgovorite na ovo pitanje mi ćemo vam doneti nekoliko redova o tome kako bi to možda izgledalo.

U poslednje vreme se sve više ljudi širom sveta odlučuje da ne upotrebljava šampon za kosu. Kao izgovor za svoj izbor oni tvrde da šampon pored toga što pere kosu, ispira i veoma zdravo prirodno ulje koje kosu održava jakom i mekanom.

S druge strane, navodi se da šampon sadrži satojke koje nikako ne bi trebalo upotrebljavati na telu i da ga koristimo samo zato jer je to postala norma koje se slepo pridržavamo. U stvari, samo jedna od njih.

Ako razmišljate o tome da prestanete koristiti šampon za kosu, evo nekoliko sitnica koje treba da znate i na koje treba da budete spremni.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-beautiful-girl-combing-her-wet-hair-image12055528

Kosa će proći kroz period prilagođavanja

Prvih nekoliko nedelja spremite se na to da će vam kosa biti veoma masna jer kad često šamponirate kosu vlasište se navikne na redovan tretman čišćenja sebuma (priodnih ulja). Upravo zbog toga, tokom prvih nekoliko nedelja koža glave će proizvoditi više sebuma da bi se koža  normalizovala.

U prvim nedeljama kosa će biti veoma masna i skalp će vas svrbeti, ali ne odustajte tako lako, jer kad prođe period prilagođavanja na red će doći neverovatno dobre promene.

S vremenom vlasište će prestati proizvoditi višak ulja

Nakon nekoliko ndelja pranja kose bez šampona primetićete kako vam je kosa sjajnija, glatka, kako se manje kovrdža i verovali ili ne na dodir uopšte neće biti masna ili prljava, a sve što ćete raditi jeste da je perete čistom vodom i vrhovima prstiju skidate prljavštinu i  detaljno masirate vlasište.

Dodatak ovakvom načinu pranja kose jeste i taj što će vam boja kose duže trajati jer je nećete tretirati hemikalijama iz šampona.

Ako se odlučite na ovaj ne tako mali korak, treba da se pripremite na “osude” i čudne reakcije okoline i zato pratite neke od ovih saveta.

http://www.dreamstime.com/stock-photo-woman-drying-hair-towel-image14135670

Ne govorite ljudima šta radite. Ili im bar nemojte govoriti dok ne prođe period prilagođavanja, jer će pomisliti da ste potpuno poludeli i uveravaće vas da prestanete.

Za vreme prilagođavanja što više vremena budite kod kuće. Ako imate neki poseban društveni događaj u skorije vreme sa ovom odlukom treba da pričekate dok vam se raspored ne raščisti u potpunosti. Jer ne želite na nečije venčanje ili zabavu doći sa masnom kosom.

Perite kosu često. Kad krrenete sa detoksikacijom, bilo bi dobro da svaki drugi dan perete kosu čistom vodom i vlasište detaljno masirate vrhovima prstiju.

Koristite suvi šampon. Tokom perioda prilagođavanja suvi šamponi će postati vaši najbolji prijatelji jer će upijati višak ulja sa vlasišta i zato ga nabavite u popriličnim količinama.

I, šta mislite, biste li mogli živeti bez upotrebe šampona za kosu?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Majčina dušica je prema istraživanja puno više od začina za vaša jela, ulje majčine dušice dokazano deluje bolje na menstrualne bolove od ibuprofena. Otkrivamo više. Piši! Širi dalje!