Menu 

Iako većina roditelja malih beba svaku promenu u detetovom ponašanju pravdaju simptomima zbog nicanja zubića, lekari kažu da su simptomi uzrokovani nicanjem mnogo ređi nego što to mi mislimo.

Koliko ste puta pomislili za svoje ili za tuđe dete da mu niču zubići zato što plače, kenjkavo je nervozno i budi se po noći? Upravo zbog toga svi roditelji kupuju gomile gelova za mazanje desni te igračaka koje beba može gristi da bi joj bilo lakše. Mnogo nas isprobava i one narodne lekove, mazanje belog vina na bebine desni, limuna ili nečeg trećeg.

nicanje2

Ono što kažu lekari se u potpunosti kosi sa onim što većina roditelja veruje i zato se pripremite da čujete istinu. Eksperti tvrde da nicanje zubića kod dece ne može izazvati jak bol, ali da može biti propraćeno brojnim neugodnim simptomima. Za vreme nicanja zubića može se javiti nervoza, proliv, slinjenje i curenje nosa, ali samo na dan kada će zubić izbiti i eventualno još jedan dan nakon toga, tvrde pedijatri.

Kod beba kojima zubići još uvek ne niču ovi simptomi su češći nego kod beba kojima zubići stvarno niču i to može biti veoma zbunjujuće za roditelje.

Činjenica je da se mladi roditelji često prepadnu zabog svakog kihanja, kašljucanja i plakanja koji nije uzrokovan mokrom pelenom ili gladi, pa im je najlakše okriviti nicanje zubića. Ono što može biti opasno jeste da upravo zbog toga zanemarite simptome koji mogu ukazivati na neku drugu bolest ili stanje kod bebe.

nicanje

Ako dete danima ima simptome poput proliva ili povišene temperature nemojte ih pripisivati nicanju zubića već se obavezno obratite lekaru. Koji su tačno simptomi nicanja zubića pročitajte u tekstu “Kako da prepoznate nicanje zubića”.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar