Menu 

Mnoga istraživanja su se bavila pitanjem kada je žena zaista spremna za drugu trudnoću. I iako se većina njih površno slaže da bi sa drugom trudnoćom trebalo čekati najmanje 2-3 godine, ovaj zaključak niti jednog od njih nije zvanično potvrđen.

Ako zanemarimo to da li je žena i psihički spremna za drugo dete kad su u pitanju zdravstveni razlozi eksperti kažu da ukoliko sa drugom trudnoćom pričekate od 18-23 meseca veće su šanse da rodite zadravu bebu. Ako ostanete trudni 17 meseci ili ranije od prve trudnoće povećavate rizik od prevremenog porođaja ili rođenje bebe sa malom porođajnom težinom. Ako zaneste šest meseci nakon poroda taj rizik se još više povećava.

S druge strane i one žene koje čekaju više od pet godina sa drugom trudnoćom pod jednakim su rizikom kao i one koje sa drugom bebom ostanu trudne pre 17 meseci.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-mother-two-children-image3651056

Lekari smatraju da je ženskom telu potrebno vreme da se oporavi od poroda, da povrati sve izgubljene nutrijente. Tek 18 meseci nakon poroda telo je zaista spremno da iznese još jednu trudnoću.

Kad je u pitanju odnos između dece stručnjaci tvrde da je na drugoj trudnoći najidealnije početi raditi ukoliko prvo dete ima godinu dana ili preko četiri godine. Oni to objašnjavaju činjenicom da deca mlađa od godinu dana nisu svesna svog statusa u porodici i ne znaju za ljubomoru dok su deca starija od četiri dobila dovoljno roditeljske pažnje da znaju kako razloga ljubomori nema.

Pre nego se odlučite na drugo dete odgovorite na sledeća pitanja.

Kako će drugo dete uticati na vaš život?

Dobro razmislite o tome kako se vaše dete ponaša, da li ste ušli u rutinu sa spavanjem, da li dobro jede, spava. Da li razmišljate o povratku na posao u skorije vreme koji vas ispunjava i kojeg ne želite da se odreknete? Razmislite imati li dovoljno energije, snage i volje za još jednu bebu i da li je vaše starije dete spremno za dolazak novog člana.

Kakva je vaša finansijska situacija?

Iako se kod nas kaže da gde ima za dvoje ima i za troje, gde ima za troje ima i za četvoro pre nego počnete raditi na drugom detetu dobro razmislite jesu li vaša primanja dovoljno velika i jesu li vam poslovi dovoljno sigurni. S druge strane, imajte na umu da ćete se sa dva deteta puno teže vratiti na posao.

Koliko imate godina?

Kod žena, godine igraju veoma veliku ulogu u planiranju potomstva. Ako na primer imate 38 godina i želite još dvoje dece nećete imati taj luksuz da čekate na idealnu razliku od 2-3 godine. Ukoliko imate 30 i manje onda ćete moći biti fleksibilniji. Mnoge žene mogu ostati u drugom stanju i u prvoj polovici 40-ih godina, ali ipak imajte na umu da plodnost žene drastično opada čim navrši 35.

http://www.dreamstime.com/stock-photo-happy-mother-two-children-image27325660

Jeste li vi i partner na istoj strani?

Neretko se dešava da je jedan partner spreman za drugo dete, ali drugi nije što nije ni malo jednostavna situacija. Prvi korak ka rešenju je svakako razgovor o razlikama. Sednite i razgovarajte o svojim stavovima i to bez ustručavanja, recite sve što zaista mislite. Možda nećete odmah rešiti problem, ali ćete svakako bolje razumeti.

Šta vam govori srce?

Možete sve staviti na papir, možete sabirati i oduzimati, određivati budžet, ali u krajnjem slučaju vaše srce je ono koje će odlučiti da li je zaista vreme za novog člana porodice ili nije i mi vam toplo preporučujemo da ga slušate bez obzira šta kažu brojke.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar