Menu 

Fontanela je, ako niste znali, onaj mekani deo na bebinoj glavici koji bi trebalo da okošta do sedmog meseca bebinog života. Danas pričamo o tome šta znači kad je fontanela uvučena.

Neki roditelji se odmah prepadnu i počnu paničariti kad vide da je fontanela uvučena. Mekano tkivo na glavi, se nalazi na mestima gde kosti lobanje još uvek nisu zatvorene. Kod beba su kosti lobanje rastavljene da bi glavica lakše prošla kroz porođajni kanal, ali i zbog rapidnog rasta bebinog mozga u prvih nekoliko meseci života.

Prometićete da tokom svakog mesečnog pregleda kod pedijatra, lekar uvek pregleda i fontanelu, a to je zato da bi proverio da se fontanela neće zatvoriti previše brzo. Isto tako oni proveravaju da fontanela slučajno nije uvučena jer to može biti znak nekog problema.

Šta uzrokuje uvlačenje fontanele

Postoji nekoliko razloga zbog kojih bi fontanela mogla biti uvučena, a neki od najčešćih su:

2104041955_a035df5bdf_o

Dehidracija. Jedan od sigurno najčešćih uzročnika uvučene fontanele kod beba. Veoma je važno da razumete kako su bebe pod mnogo većim rizikom od dehidracije nego odrasli ljudi, zbog njihove veličine. Ako beba ima problema sa ishranm, dehidracija može nastupiti veoma brzo. Neki od glavnih simptoma dehidracije kod beba su:

 • Uvučena fontanela
 • Usne i koža su suvi.
 • Beba piški manje nego obično.
 • Oči izgledaju uvučeno.
 • Nema suza kad plače.
 • Beba je letargična i pospana.
 • Ubrzano ili teško diše.
 • Ekstremiteti su hladni na dodir.

Neuhranjenost. U stvari stanje kada bebin organizam ne apsorbuje neophodne nutrijente, a to obično može biti uzrokovano problemima sa hranjenjem, netolerancijom na hranu ili nekim genetskim stanjima. Na svakom pregledu lekar će proveriti fontanelu i ukoliko je uvučena verovatno će poslati bebu na daljnje pretrage.

Kako se dijagnostikuje uvučena fontanela

Ako primetite da je fontanela na bebinoj glavi uvučena, trebalo bi da se javite lekaru, on će je na pregledu lagano opitati i proveriti da li je zaista uvučena. Isto tako, lekar će verovatno pregledati usta i oči bebe da se uveri kako nisu suve, odnosno da li je beba dovoljno hidrirana. Pre nego kod odete kod lekara dobro se pripremite jer će on verovatno imati mnogo pitanja za vas. Samo neka od njih su:

 • Da li je beba često pospana?
 • Kada ste primetili da je fontanela uvučena?
 • Jeste li primetili neke promene na bebinom ponašanju?
 • Da li je beba jako i često žedna?
 • Da li je beba odbolovala neke bolesti u poslednje vreme?
 • Da li beba ima proliv ili povraća?
 • Da li se beba znoji više nego obično i da li je u vašoj kući temeperatura previsoka?

2105018318_0670660311_o

Ako na osnovu vaših informacija lekar zaključi da postoji neki problem, verovatno će vas poslati da obavite laboratorijske nalaze, da se proveri postoje li znakovi infekcije, anemije ili dehidracije u organizmu. Ukoliko se pak ustanovi da je razlog uvučene fontanele dehidracija onda će vam lekar preporučiti da bebi dajete više tečnosti, da je češće dojite, možda će vam propisati zamenu za elektrolite ili neke druge lekove. Isto tako veoma je važno da u ovakvoj situaciji raskomotite bebu da joj bude ugodno, posebno ako je napolju toplo.

Da biste sprečili pojavu uvučene fontanele treba da pazite da li vaša beba dobija dovoljno tečnosti. Ako beba ne jede dobro onda se pobrinite da joj često nudite zamenske tečnosti koje vam odobri pedijatar. Hranite bebu kad god je gladna, a ukoliko je beba bolesna preporučuju se češći, ali manji obroci. Ako je beba neuhranjena trebalo bi da obratite pažnju na to koliko tačno treba da pojede hrane za svoj uzrast, a tabelu će vam dati vaš lekar.

Teži oblici dehidracije kod beba trebalo bi da se leče bolničkim putem, u svakom slučaju slušajte savete lekara i nemojte raditi ništa na svoju ruku.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar