Menu 

Većina beba prohoda oko svog prvog rođendana, ali ima i onih malih „lenčugica“, koje čekaju i do 18-tog meseca. Prvi koraci dolaze sasvim prirodno, ali ima par stvari sa kojima možete pomoći svom mališanu.

Prve dečije korake ćete pamtiti do kraja života i ne trebate se nervirati ukoliko vašem detetu treba više vremena. Ali, možete mu pripomoći.

Hodanje dolazi vrlo brzo ukoliko se beba kotrlja, puže, beži, penje se uz stepenice “na sve četiri”.

Pratite taj proces. Ukoliko primetite da su te radnje pojačane tada je vreme za prve korake. Kažu da bebama treba 1000 sati vežbe da bi se pridigle i počele da hodaju. Možete ih početi pripremati još od prvih meseci života.

Za hodanje su vrlo važni leđni mišići, a beba ih jača ležeći potrbuške, jer često podiže glavicu. Zato se trudite da je stavljate u taj položaj, a možete i staviti nekoliko igračkica van domašaja bebe zbog motivacije.

Kada bude mogla da sedi, igrajte se sa njom tako što ćete kotrljati loptu tako da beba mora da ide levo desno, napred nazad da bi je dohvatila. Na taj način, takođe vaš mališan jača leđa.

Prvi put kada se beba ispravi, to ne znači da će odmah prohodati. Držite je za ruke, vodite je po kući i povremeno pustite jednu ruku, da bi beba stekla osećaj za balansiranje. I stari metod se često pokaže kao dobar: stanite par koraka od bebe kada ona stoji i prizivajte je da vam priđe.

Ubrzo će doći vreme za kruženje, odnosno beba će se držati za vas, za nameštaj, stolić i hodaće na taj način. Možete, ponekad, da odmaknete komade nameštaja jedan od drugog taman onoliko da beba ne može da ga dohvati, već da bude primorana da napravi bar dva samostalna koraka.

Pored svih ovih saveta, mnogi roditelji se odlučuju i za hodalice. Oko toga se vodi velika rasprava. Zanimljivo je da su u nekim zemljama i zabranjene, jer se pokazalo da je zbog njih bilo mnogo ozleda beba. Možda je, ipak, bolje da se držite starih metoda.

Već kada beba krene sa puzanjem, morate pooštriti mere bezbednosti u vašem domu. Slokonite sve oštre predmete, pa čak i stoliće sa oštrim rubovima. Ne trebaju vam ni klizavi tepisi, o koje bi se beba mogla saplesti. Osigurajte stepenice, zaštitite utičnice i čekajte prve korake.

(Ubrzo možete da počnete i sa jogom za klince. Saznajte kako)

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar