Menu 

Bez obzira koliko pazimo i kako se zaštitimo, ugrizi buba su neizbježni, posebno u proljeće. Saznajte kako vam priroda može pomoći da ublažite ranice i svrab.

Ugrizi izazivaju crvenilo, svrab, pa i bol. Najgore je još kada češanjem stvorimo ranice na koži. Zato, na vrijeme reagujte i potražite pomoć u prirodnim ljekovima.

pomoćOni moraju da imaju dovoljnu količinu aktivnih sastojaka: tanini, lako upijajuća ulja, prirodni enzimi, hranjive supstance, minerali (željezo, natrijum, magnezijum, mangan) i da imaju malo kiselina (kiseline imaju tendenciju da pojačaju svrab).

Kora od banana – trljate kožu sa ugrizom korom od banane i sačekajte 30 minuta da bi sastojci počeli djelovati. Ponavljajte svaki put kada se ponovo javi svrab. Inače, kora od banana je, takođe, dobra protiv akni, posjekotina ili kod otvorenih rana.

Led – stavite nekoliko kockica leda u plastičnu kesu, pa zamotajte u peškir i stavite tu ledenu oblogu na bolno mjesto. Led kod ugriza može biti dobra pomoć samo privremeno – da ublaži bol.

Prirodna ulja – gotovo svako prirodno ulje je dobro protiv ugriza buba. Utrljajte ga na ugriženo mjesto i ponavljajte nekoliko puta na dan. Ipak, nemojte previše nauljiti ranicu. Ostavite koži vremena da upije ulje.

pomoćBlato – iako vam ni jedan doktor neće preporučiti ovaj tretman, mnogi ljudi tvrde da je blato puno nutrijenata i da vam može pomoći. Ipak, blato je puno i raznih bakterija, koje mogu izazvati određene infekcije. Tako da je odluka na vama. Dobra pomoć ili ne?

Aloe vera – ova biljčica spada u najzdravije ljekove prirode (o njoj smo pisali ovdje). Ne samo da će vam listić aloe ili sok ove biljke pomoći da uklonite svrab i otekline, nego će pomoći i da bol i ranice nestanu.

Pored ovog možete probati i sa medom, bijelim lukom i jabukovim sirćetom.

(Pročitajte i kako da se zaštitite od krpelja)

Piši!
Širi dalje!

4 komentara
 1. Miodrag Djunisicsrs via Facebook

  lepa slika

 2. Изабела Волић via Facebook

  sirce ne pomaze..ja probala kremu od nocurka svaki dva tri sata mazati i vise ne svrbi…probajte..

 3. Jasmina Rizvić Dikić via Facebook

  smoci se ugriz od komarca i utrlja sol po tome.isto svrbez prolazi

 4. Aleksandar Sasha Popovic via Facebook

  sirce

Napišite komentar