Menu 

Nismo svi oduševljeni klima uređajima, ali u talasu vrućina, posebno onih koje nas očekuju u danima pred nama, sve je teže pronaći prave načine da pobedite vrućinu, koja se podmuklo uvlači u vaš dom. Ali, sa LifePressom sve je lakše.

Mnogi od nas su osetljivi na klima uređaje, drugi su zbog njih skloniji prehladama, treći ne znaju da ih koriste, četvrti pate od strašnih promena temperature, … Bez obzira koji je vaš razlog za dom bez klima uređaja i vi se morate rashladiti. Posebno mučne mogu biti vrele noći. Donosimo vam mnoštvo novih saveta kako da se rashladite bez klima uređaja. Neki od njih su čudni, neki iznenađujući, ali ljudi širom sveta se kunu da deluju.

rashladite bez klima uređaja

By: bark

Poznato vam je, naravno, da je najbolje da tokom dana (od ujutro do zalaska sunca) držite kuću u senci ili zamračenu. Na taj način ćete sigurno već naveče lakše rashladiti kuću i obezbediti miran san.

Boce sa zaleđenom vodom

Zaledite flašu vode (od 2 litre), pa je zaleđenu stavite u jastučnicu ili zamotajte u peškir, pa je prislonite na prsa kao da ste zagrlili medvedića. Rashladićete celo telo. Takođe, možete zalediti plastičnu bocu napunjenu 3/4 sa vodom. Kada krenete na spavanje, izvadite iz zamrzivača, napunite ostatak boce sa ledenom vodom i ponesite bocu sa sobom u krevet. Ogradite se ovim bocama umotanim u peškire i imaćete miran san. Pored toga možete staviti i zaleđene boce sa vodom ispred ventilatora da biste dobili improvizovani klima uređaj.

Bizarni trik za dugu kosu

Oni, koji imaju problema sa dugom kosom i vrućinama možda će u očaju pristati i na ovaj trik. Ispletite francusku pletenicu, ali na dnu je opustite malo (ne zatežite kao inače). Na to mesto ugurajte kockice leda, pa zavrnite, ugurajte i pričvrstite kraj pletenice da drži kockice da ne ispadnu.

Britanski trik iz Indije

Kada su Britanci opsedali Indiju nisu nikako mogli da se naviknu na vrućinu. Dosetili su se da umoče pamučne zastore u vodu i okače ih na prozore. Ovo deluje samo kada naiđe noć sa povetarcem, koji pomera zastore i oni rashlađuju sobu.

Bambus

Za vreme velikih vrućina izbacite tepihe ili ih zamenite prostirkama od bambusa, koje su mnogo rashladnije. Uz to držite i mokre peškire u frižideru za trenutno rashlađenje.

Ventilator

Kada je vani hladnije nego u kući stavite ventilator na prozor da brže “unesete” hladniji vazduh u sobu. Noću ćete lakše zaspati, posebno, ako ste krevet spustili niže ili napravili ležaj na podu.

Kupke

Hladne kupke mogu da pobede talas vrućine, a u njih možete dodati i koju kockicu leda. Kako da se najbolje rashladite kupkom pročitajte u tekstu Rashladna letnja kupka.

Piši!
Širi dalje!

2 komentara
  1. Ivan

    Dakle, predlozi su boli glava. Najvise mi se dopada ovo sa bambusima. Izbacicu sve tepihe i uneti prostirke od bambusa. Kome li jesamo namenjen ovaj clanak, mnooooogo bih voleo da znam.

  2. Vesna Despotovic Dobrilovic

    A posledice od leda…..???????

Napišite komentar