Menu 

Žene kad saznaju da su tudne pored toga da sve prođe u najboljem redu, da njihova bebica bude zdrava prvo požele i da ne dobiju puno kilograma. Ali, šta kad trudnica umesto da dobija kilograme počne da mršavi?

Treba da znate da u prvom tromesečju trudnoće većina trudnica pati od jakih mučnina i retko koja ima zdrav apetit. Trudnice tokom prva tri meseca trudnoće u proseku ne dobiju više od 2,5 kilograma, a neke čak i usled čestog povrćanja i manjka apetita izgube istu količinu. Ukoliko pak trudnica i nakon prvog tromesečja nastavi gubiti kilograme to može biti znak da nešto nije u redu i lekar bi trebalo da utvrdi tačan uzrok tog problema. Gubljenje kilograma tokom dva poslednja tromesečja trudnoće može biti štetan kako za zdravlje bebe tako i za zdravlje majke.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Da li gubitak kilograma tokom trudnoće normalan?

Kao što smo već napomenuli u uvodu, tokom prva tri meseca nema razloga za brigu, čak je i normalno posebno ukoliko žena ima jake mučnine i često povraća. Jedan od glavnih uzroka gubitka kilograma su svakako “jutarnje” mučnine i učestalo povraćanje. Tokom prvog tromesečja beba je veoma mala i nikako ne može biti uzrok debljanja jer ne traži puno nutrijenata. U ovom periodu kilogrami mogu doći samo u obliku zadržavanja vode i nadutosti.

Kako sprečiti gubitak kilograma?

Oko 14. nedelje trudnoće bi trebalo da vam se vrati zdravi apetit i da konačno počnete normalno jesti. Ako ste do ovog trenutka gubili kilograme trebalo bi da se veoma brzo vratite na pravi put. Da biste bile sigurne da beba dobija sve neophodne nutrijente pratite neke od ovih saveta:

Uzimajte vitamine za trudnice. Jedan od najboljih načina da beba dobije sve neophodne vitamine su svakako suplementi za trudnice posebno ako ste mnogo povraćali u prva tri meseca. Za početak uzimajte manje doze gvožđa i jedite što češće, ali male porcije. Kad su suplementi u pitanju uzimajte samo ono što vam je propisao lekar, ne kupujte ništa na svoju ruku.

Đumbir. Mnoge majke znaju da je đumbir spasilac kad su u pitanju mučnine i zato kad god osetite mučninu uzmite neki bombon sa ukusom đumbira ili pijuckajte čaj. Đumbir je poznat kao veoma delotvoran narodni lek za mučninu i pomoći će da sprečite dalji gubitak kilograma.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Šta ako trudnica želi svesno izgubiti kilograme u trudnoći

Postoje i oni slučajevi kada je neophodno da trudnica ide na dijetu, a to se posebno odnosi na gojazne trudnice i one koje su dobile preveliki broj kilograma. U suprotnom nikako ne pokušavajte dijetu bez direktnih uputstava od lekara.

Čak i ako lekar kaže da bi trebalo da izgubite koji kilogram nipošto nemojte preterivati jer ćete imati više štete nego koristi. Ekstremno vežbanje i mršavljenje u trudnoći ne dolazi u obzir. Sve što treba da uradite jeste da se hranite zdravo, jedete što više voća i povrća, izbacite belo brašno i šećere te unosite dovoljno tečnosti.

Pokušajte imati 5-6 manjih obroka tokom dana i što više se krećite. Neke intenzivnije treninge nipošto ne preporučujemo posebno ako ranije niste bili fizički aktivni, ali lagane šetnje i joga za trudnice sigurno dolaze u obzir.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar