Menu 

Stručnjaci i ovog leta upozoravaju na najezdu krpelja koji se kriju u visokoj travi. Donosimo vam recept za potpuno prirodno sredstvo protiv krpelja koje možete koristiti za klince i za kućne ljubimce.

Recept smo pronašli na Campwander blogu i sigurni smo da će vam dobro doći posebno ako puno vremena provodite napolju.

Potrebni sastojci:

 • 20 kapi eteričnog ulja lavande
 • 20 kapi eteričnog ulja kedra
 • 20 kapi eteričnog ulja eukaliptusa
 • 20 kapi eteričnog ulja semenki šargarepe
 • Hamamelis bez alkohola
 • 1 kašika biljnog glicerina ili ulja od badema
 • 2 kašike sirćeta

teranje

Sipajte eterična ulja u sprej flašicu, dodajte sirće pa glicerin ili ulje od badema u zavisnosti od toga šta ste odabrali. Za kraj u flašicu sipajte i hamamelis, zatvorite i dobro protresite da se svi sastojci povežu i sjedine.

Pre upotrebe protresite i pošpricajte po celom telu, pazite samo da ne dospe u oči. Sprej često nanosite na telo posebno ako ste ceo dan napolju, a dete se puno znoji. Za klince mlađe od 8 godina smanjite količinu eteričnih ulja na 10 kapi.

Ako sredstvo koristite za vašeg kućnog ljubimca pazite da ne špricate puno u blizini njuškice jer je njihovo čulo mirisa neuporedivo jače od našeg i može da im smeta.

Piši!
Širi dalje!

2 komentara
 1. Istrebljivac

  Svi se plasimo uboda krpelja zbog Lajmske bolesti pa kad nam se zakaci svi smo u panici, srecom manji broj krpelja prenosi ovu bolest ali ako nam se koji zakaci ne treba paniciti.Ovaj prirodni preparat nisam probao a nista ne skodi da se proba.

 2. Istrebljivač

  Priroda je prelepa. Boravak u prirodi nas odmara, opušta, čini zdravijim. Ali. Uvek tu dođe neko ali koje sreću kvari.
  Treba znati šta može da nas snađe u prirodi, parku, travi, i naravno kako da se preventivno pripremimo i borimo protiv tih napasti.
  Krpelji mogu biti veoma nezgodni i zato se treba informisati, jer neuporedivo je lakše raditi preventivu nego lečiti posledice.

  Šta još treba znati o ovim opasnim malim stvorenjima?

  U velikom broju, krpelji mogu da izazovu ozbiljne anemije kod domaćina. Pored anemija, krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi i domaćih životinja, poput: lajmske bolesti, virusnog meningoencefalitisa, Q-groznice, tularemije, babezioze, erlihioze, anaplazmoze, itd. Krpelji su podeljeni u 3 familije:

  Tvrdi krpelji (Ixodidae)
  Meki krpelji (Argasidae)
  Nuttalliellidae, koji sadrže samo jednu vrstu, Nuttalliella namaqua
  Kontrola krpelja je neophodna, da si se sprečila pojava ovih bolesti. To podrazumeva tretiranje domaćih životinja, ali i tretiranje zelenih površina (parkova, šetališta, izletišta, itd.) akaricidima, kao i održavanje zelenih površina.

  Zato posle boravka u prirodi obavezna kontrola tela kao najbolja preventiva!

Napišite komentar