Menu 

Kada je reč o čišćenju veoma je lako upasti u iskušenje i mešati razne proizvode ne bi li dobili najbolji mogući rezultat. Problem je što mešanjem raznih proizvoda možete dobiti kontraefekat, a neke kombinacije su jednostavno opasne. Donosimo vam listu proizvoda za čišćenje koje nikako ne bi trebalo da mešate.

Neke proizvode na prvom mestu ne bi trebalo mešati zbog hemijske rekacije koja može nastati i zato budite oprezni sa kombinovanjem da ne bi došlo do štetnog isparavanja. Sigurni smo da će vam neke kombinacije na ovoj listi biti u najmanju ruku čudne, ali stručnjaci tvrde da ne bi trebalo da ih koristite.

sredstvo2

Dva različita sredstva za otčepljivanje odvoda. Stručnjaci tvrde da nikako ne bi trebalo kombinovati dva različita sredstva za otčepljivanje odvoda, zajedno ili jedan posle drugog. Ovi proizvodi su napravljeni od veoma snažnih formula i ukoliko se mešaju može čak doći čak i do eksplozije. Koristite smo jedno sredstvo tačno prema uputstvu sa pakovanja i ne eksperimentišite na svoju ruku.

Sirće i soda bikarbona. Iako je ovo kombinacija koja se često preporučuje, stručnjaci kažu da bi je trebalo izbegavati. Soda bikarbona je bazična, a sirće je kiselo, kada ih spojite dobijete uglavnom vodu i natrijum acetat. Pored toga, sirće uzrokuje da soda bikarbona počne peniti, a ako se nalaze u zatvorenoj flaši može doći do eksplozije.

Hidrogen peroksid i sirće. Kombinacija ovih proizvoda može biti veoma dobra da što efektnije obrišete radne površine ili operete voće od pesticida, jedino na šta treba da pazite jeste da ih ne mešate u istu posudu već da ih koristite jedno po jedno. Mešavina ovih proizvoda može iritirati kožu, oči i respiratorni sisitem.

sredstvo

Izbeljivač i sirće. Ova kombinacija vam možda zvuči kao veoma snažno sredstvo za dezinfekciju, ali mi vam ne preporučujemo da je ne isprobavate. Kada se pomešaju, ovi proizvodi stvaraju hlor koji može izazvati kašljanje, probleme sa disanjem i peckanje očiju.

Izbeljivač i amonijak. Ova dva proizvoda kad se pomešaju stvaraju gas koji se zove hloramin koji izaziva jednake simptome kao i mešavina izbeljivača i sirćeta, a pored toga može doći do nedostatka vazduha i bola u prsima. Mnogi proizvodi za čišćenje stakla sadrže amonijak zato ih nikad ne mešajte sa izbeljivačem.

Izbeljivač i medicinski alkohol. Znate li šta je to hloroform? To nastaje kada pomešate izbeljivač i medicinski alkohol. Možda vas neće onesvestiti ali toksična je i može izazvati razne iritacije. Uvek se vodite pravilom da izbeljivač ne mešate ni sa čim osim sa čistom vodom.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar