Menu 

Svaka domaćica ima neke svoje male trikove kad su u pitanju sredstva za čišćenje mrlja. Mi vam donosimo spisak sredstava za čišćenje za koje do sad, sigurni, smo niste čuli.

Osvrnite se po vašoj kuhinji i pronađite namirnice koje će vam pomoći pri čišćenju mrlja, a mi ćemo vam reći kako ih sve možete iskoristiti.

Hleb. Ne biste verovali, ali hleb može da posluži i kao sredstvo za čišćenje i to da obrišete prašinu sa vašeg „ulja na platnu“. Prašnjavu sliku očistićete od prašine i prljavštine, a bez bojazni da ćete je oštetiti tako što ćete sredinom belog hleba jednostavno tapkati po površini slike.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-ketchup-image19004349

Kečap. Ne samo da savršeno paše uz pržene krompiriće i pljeskavicu, ovaj popularni umak pomoći će vam i pri čišćenju. Boju vašeg mesinganog i bakarnog suđa povratićete uz pomoć kečapa. Na pamučnu krpu istresite malo kečapa i protrljajte mesta na posuđu koja su počela gubiti boju, promenu ćete primetiti u sekundi. Suđe kasnije isperite mlakom vodom.

Zobene pahuljice. Veoma prljave ruke najdelotvornije ćete oprati pastom koju ste napravili od zobenih pahuljica i vode. Ruke dobro istrljajte ovom pastom, isperite sapunom i vodom i to je to.

Riža. Stakleno suđe uskog grla ili vaze za cveće najlakše ćete oprati uz pomoć zrna riže. Flašu napunite vodom do ¾, dodajte jednu kašiku riže i dobro protresite flašu pa isperite. Riža će dospeti i do onih najskrivenijih mesta i detaljno oprati flašu.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-black-tea-mug-bag-image37142269

Čaj. Prljavo oruđe koje koristite za rad u bašti najbolje ćete oprati u jakom crnom čaju. Skuvajte malo jači čaj, uspite ga u jednu kantu i stavite oruđe da se u njemu namače nekoliko sati. Nakon toga alat samo obrišite suvom krpom.

Glicerin. Ostatke voska koji je nakapao od sveće, najlakše ćete skinuti uz pomoć glicerina. Sastružite koliko možete komadiće voska, a zatim prljava mesta izribajte vatom koju ste natopili glicerinom.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-club-soda-water-isolated-clipping-path-image27699669

Soda-voda. Posuđe i delovi kuhinje napravljeni od nerđajuđeg metala će zablistati ukoliko ih prebrišete krpom namočenom u soda-vodu, a zatim osušite suvom krpom.

Hidrogen peroksid. Za dezinfekciju tastatura na kojima se nakuplja veliki broj mikroba najbolje će vam poslužiti hidrogen peroksid.

Skrobno brašno. Ako se na vaš tepih prosulo nešto masno, problem će vam pomoći rešiti kukuruzni skrob. Na mrlju nanesite kašiku kukuruznog skroba, ostavite da deluje 30 minuta, a nakon toga usisajte.

Medicinski alkohol. Mrlje od trajnog markera sa drvenog namešataja i parketa najlakše ćete ukloniti pomoću medicinskog alkohola. Jednostavno njime natopite vatu i istrljate mrlje.

Jeste li već čuli za neke od ovih prirodnih sredstava za čišćenje?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar