Menu 

Iako je proleće jedno od najlepših godišnjih doba i nakon zime ga zaista jedva čekamo ono može doneti i neke neželjene posledice kao što su prolećni umor, depresija i bezvoljnost. Dobra vest je što sve ove probleme možete rešiti pomoću hrane.

U ovo doba godine ljudi se najviše žale kako nemaju energije i kako se osećaju umorno, ali to se zaista može jednostavno rešiti uz nekoliko jednostavnih saveta koje ćemo vam dati. Krenimo redom.

Podstaknite mitohondrije. Koenzim Q 10 je prirodna supstanca koja se alazi u ljudskom organizmu i u pojedinim namirnicama, a neophodna nam je jer obezbeđuje energiju našim ćelijama. Unutar ćelija nakaze se mikroskopske „fabrike za proizvodnju energije“ koje se zovu mitohondrije, a one zavise upravo od konezima Q 10. Ovaj koenzim se primarno nalazi u mahunarkama, orašastim plodovima, ribi i peradi.

16284025496_2df179a0b1_z

Jedite svaka dva do tri sata. Ukoliko ste tokom dana zauzeti i večito u nekoj frci sigurno vam se često dešava da preskočite koji obrok ili jednostavno zaboravite da jedete. Upravo to može biti jedan od razloga što imate manje energije nego obično. Napravite sebi podsetnike i veče ranije si pripremite užinu koju ćete moći grickati svaka dva do tri sata gde god da se nalazite.

Jedite namirnice bogtate cinkom. Mineral cink je pivezan sa mnogim funkcijama i hemijskim reakcijama koje su povezane sa kreiranjem energije u organizmu i zato je veoma važno da u organizam kroz hranu unosite određene količine cinka. Cink je neophodan i za zdravlje kostiju, krvi, mozga, srca, jetre i mišića. Upravo iz tog razloga ako patite od nedostatka ovog minerala možete osećati konstantni umor. Pored toga neki od simptoma koji upućuju na nedostatk cinka su: akne, pucanje noktiju, neplodnost, učestale prehade i grio, smanjen broj spermatozoida te usporen raste kose i noktiju. Cinkom su bogate klice, semenke bundeve, crveni luk, semenke suncokreta, orašasti plodovi, zeleno lisnato povrće, cvekla, šargarepa, grašak.

6241244375_8f2f2cc1c2_z

Vitamini iz B porodice. Postoji mnogo vitamina koji se kriju pod okriljem B kompleksa i nije neophodno da ih poznajete sve poimence, ali je važno da obezbedite sebi odgovarajuću dozu vitamina B da biste imali dovoljno energije tokom dana. B vitamini su veoma važni za produkciju energije, a što vam je život stresniji to je veći nedostatak vitalnih nutrijenata. Ako patite od sezonske alergije to donosi dodatni stres i još veći manjak energije. Namirnice koje su bogate vitaminima B su: smeđa riža, korenasto povrće, semenke bundeve, citrusno voće, jagode, dinja, kelj, zeleno povrće i mahunarke. Ukoliko niste sigurni da ovaj vitamin možete uneti putem hrane uzimajte suplemente koje će vam propisati lekar.

Uvrstite proteine u svako jelo. U ovom slučaju ne mislimo isključivo na meso jer postoji mnoštvo jednako snažnih biljnih proteina koji su lagani za probavu, a imaju isti efekat. Samo neke od namirnica koje sadrže proteine pored mesa su: semenke bundeve, semenke suncokreta, avokado, sočivo, leblebija, orasi, bademi i kokosovo mleko. Proteini obezbeđuju konstantno otpuštanje energije vremenom i pomažu da se izbegne pad šećera u krvi.

Kroz ovaj tekst ste sigurno primetili da se često spominju semenke bundeve i suncokreta i zato ih uvek imajte kod sebe jer one su najjednostavniji način da probudite energiju. Tokom dana.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar