Menu 

 Ispeći biftek, reći će mnogi i nije neka muka, ali neretko se zna desiti da finalni proizvod nije ono što smo očekivali.

Za početak izaberite dobro meso, najbolje koje možete priuštiti, biftek ili ramstek su najbolji deo mesa koji možete izabrati. Gledajte da je meso čvrsto na dodir i da je svetlo crvene boje, ne pretamno.

Vreme pečenja zavisi naravno od debljine odreska, jačine vatre i sopstvenog ukusa jer ne voli svako slabo ili jače pečen odrezak.

Većina stručnjaka se slaže u jednom, odrezak ne bi trebalo soliti pre pečenja, ne bi trebalo pokrivati tavu i najbolja opcija je da odreske malo nauljite, a tava da bude suva.

Dakle…

Biftek od otprilike 2 cm debljine i 200 g težine na jakoj vatri sa obe strane prepržite jedan minut, a nakon toga ga ispecite još dve do tri minute nakon što ste smanjili vatru – dobićete slabije pečen ili krvav odrezak.

Profesionalni kuvari kažu da je dobro pečen odrezak – upropašten odrezak.

Za srednje pečeno, meso pržite po minut sa obe strane na jakoj vatri I po četiri minute sa obe strane na slabijoj vatri.

Za dobro pečeno meso produžite pečenje na slabijoj vatri do pet minuta.

Svaki odrezak bi trebalo da se odmori nakon pečenja da ne bi ispustio sve sokove ili bio žilav.

Na biftek stavite parče maslaca, malo korompira neki sos i dobićete vrhunki obrok.

Na slici pogledajte kako možete proveriti kako je vaš biftek pečen, uporedite tvrdoću dlana, sa mesom…

odrezak4

 

Sviđa nam se
Autor
Jelena Računica
Datum
Ime
Saveti za savršeno pečen odrezak
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Peciva i Testa

Volite lisnato testo u kombinaciji sa voćem i ukusnim kremama? Onda su ove slatke vetrenjače sa malinama i kremom od sira baš kao stvorene za vas. Stiže recept.