Menu 

Baš kao što novom godišnjem dobu treba da prilagodimo negu kose i kože isto tako treba da prilagodimo i ishranu. Donosimo vam savete kako da prehrambene navike prilagodite proleću. Važno je.

Većina nas zimi jede nešto težu, masniju hranu i ne marimo previše za kalorije jer “svakako se ne vide” ispod silnih slojeva tople zimske garderobe. To obično kao rezultat donosi i nakupljanje kilograma kojih se u proleće rešavamo. Mi smatramo da u proleće baš kao i čišćenje kuće treba obaviti i čišćenje prehrambenih navika.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Smanjite porcije. Za početak, umesto da drastično promenite način ishrane jednostavno smanjite porcije. To ćete najlakše postići ako budete koristili nešto manje tanjire nego obično. Umesto na veliki, ručak poslužite na desertni tanjir i vaš mozak će imati dojam da ste mnogo pojeli i poslati stomaku signale kako je sit.

Očistite ostavu i frižider. Veoma je važno da dobro pregledate ostavu, kuhinjske ormariće i frižider, pobacate sve čemu je istekao rok i kupite nešto zdravije namirnice. Umesto slanih grickalica kupite orašaste plodove, a umesto slatkiša suvo voće. Običnu testeninu zamenite integralnom i koristite što više organskih proizvoda.

Smanjite unos soli i šećera. Najjednostavniji način da svoju ishranu učinite mnogo zdravijom jeste da smanjite unos soli i šećera. Beli šećer je povezan sa pojavom dijabetesa, upalama, oslabljenim imunitetom slabom funkcijom jetre kao i nekim vrstama karcinoma. Ako smanjite upotrebu soli smanjujete i rizik od srčanih obolenja.

Dodajte probiotike. Probiotici su poznati kao dobre bakterije koje unapređuju zdravlje probavng sistema. Stručnjaci preporučuju da probiotike uzimate putem hrane, a ne putem veštačkih suplemenata jer se suplementi iz hrane u telu bolje i kvalitetnije iskoriste.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????

Jedite sezonsko povrće i voće. Proleće znači i dolazak sezonskog voća i povrća na tržnice i tome se posebno veselimo. Zaboravite na zamrznuto povrće, banane, jabuke i agrume koje ste jeli cele zime i napokon uživajte u svežim sezonskim proizvodima.

Izbacite pića koja dehidriraju. Zimi uglavnom pijemo tople napitke, kuvano vino, toplu čokoladu, čajeve i alkohol koji imaju diuretsko svojstvo i pospešuju dehidraciju organizma. Isto tako smanjite unos napitaka koji sadrže kofein i koristite osvežavjuće prirodne napitke. Na prvom mestu vodu.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Posadite bašticu. Da biste sami sebe podstakli da jedete više domaćih, zdravih proizvoda posadite sopstvenu bašticu sa proizvodima koje najviše volite i najčešće koristite. Neka se u njoj obavezno nađu krastavci, paradajz, zelena salata, blitva, spanać, tikvice i paprike. Ove namirnice su i najlakše za uzgoj i sigurno će uspeti. Za paprike i paradajz kupite gotove sadnice ostalo sadite direktno od semena.

Želimo vam srećno i zdravo proleće.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar