Menu 

Hormonalni disbalans i upale u organizmu su veoma česta stanja,  a obično se kriju iza simptoma kao što su bol u zglobovima, umor, povišen krvni pritisak, glavobolja i nadutost. Ova stanja, nažalost mogu povećati rizik od nekih ozbiljnijih obolenja popt karcinoma i dijabetesa i zato je važno da ih držite pod kontrolom.

Jedan od načina na koji možete kontrolisati lučenje hormona i pojavu upala je svakako zdrava i pravilna ishrana i zato obavezno na svoj svakodnevni jelovnik uvrstite sledeće namirnice.

Jabuke. Veoma su bogate kvercetinom, antioksidantom koji prirodnim putem smanjuje upale. Istraživanja su pokazala da se ajbuke uspešno bore protiv povišenog krvnog pritiska, smanjuju rizik od karcinoma i bore se protiv virusnih inspekcija. Savršene su i kao dijetalna užina ako želite izgubiti kilograme.

5171858070_92d8722581_z

Borovnice. Ne samo da su ukusne i slatke već su i veoma zdrave jer imaju visok nivo antioksidanata. Stručnjaci preporučuju oko 3-4 šolje borovnica nedeljno, za vreme sezone jer imaju brojne beneficije po zdravlje: poboljšavaju zdravlje srca, preventivno deluju na upale urinarnog trakta, poboljšavaju vid i još mnogo toga.

Divlji losos. Kao što znamo losos je riba bogata omega 3 masnim kiselinama i proteinima, a istraživanja su pokazala da smanjuje upale i pomaže kod kontrole insulina.

Spanać. Odličan zvor biljnih steroida za koje je dokazano da ubrzavaju metabolizam i snižavaju nivo insulina.

4637432188_4cfd09aeaf_z

Zeleni čaj. Sigurno ste već upoznati sa nekim lekovitim svojstvima zelenog čaja, a poslednja istraživanja potvrđuju da je ubrzanje metabolizma jedno od njih. Zeleni čaj sadrži teanin, komponentu koja smanjuje otpuštanje kortizola (hormona stresa), a pored toga sadrži antioksidante koji smanjuju upale i rizik od raznih obolenja.

Avokado. Ubraja se među najzdravije voćke na svetu jer je veoma bogat zdravim mastima i vlaknima, a prema rečima naučnika smanjuje apsorpciju estrogena te podstiče nivo testosterona. Stručnjaci kažu da konzumiranjem avokada pazite na zdravlje srca, ali da pripazite sa količinama jer je poznato kako je avokado prilično bogat kad su u pitanju kalorije.

Bademi. Orašasti plodovi koji regulišu nivo šećera u krvi i time smanjuju rizik od dijabetesa tipa dva. Isto tako smanjuju nivo lošeg holesterola u krvi. Bademi su kalorični i ne preterujte sa količinama.

7673037562_9c0f47af99_z

Brokoli. Sadrži prirodne komponentne koje se zovu glukoziolati koji pomažu kod smanjenja rizika od kancerogenih obolenja povezanih sa estrogenom. Samo jedna šolja brokolija obezbediće vam dovoljne količine vitamina C. Pored toga brokoli sadrži kalijum, kalcijum i magnezijum, tri minearala koja poboljšavaju funkcionalnost mišića i jačaju kosti.

Semenke lana. Veoma su bogate antioksidantima i vlaknima, kroz creva prolaze bez varenja i zato bi bilo dobro da ih pre upotrebe sameljete.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar