Menu 

Iako preovladava suprotno mišljenje, mačke se ne morate rešiti ukoliko zatrudnite, ali neke osnovne stvari morate znati pre nego vaš ljubimac dočeka novog člana porodice.

Mačke, trudnice i bebe su zajedno mirno živele hiljadama godina. Ni sada stanje nije ništa drugačije. Međutim, određene mere opreza nisu na odmet. Za trudnice može biti opasna posudica sa mačijim peskom, ali same mačke ne. Čak su poželjne.

Majke se uglavnom plaše toksoplazmoze (mačkitisa), parazitske infekcije, koja se vezuje uz mačiji izmet, pesak ili zemlju na kojoj su mače obavljale nuždu. Ukoliko žena dobije toksoplazmozu u trudnoći, čak i nekoliko meseci pre začeća, može doći do ozbiljnih oštećenja mozga i očiju buduće bebe. Ovu bolest izaziva parazit, koji može da napadne vašu mačku ukoliko ona pojede plen, koji je već zaražen ili dođe u kontakt sa kontaminiranom zemljom. Ova je bolest, zato, vrlo retka među mačkama koje borave isključivo u stanu ili kući.

Međutim, ipak treba paziti na pesak. Ukoliko ste odlučili da zadržite mačku, zadužite nekog od članova porodice da preuzme čišćenje mačijeg peska umesto trudnice narednih devet meseci. Ukoliko buduća majka mora čistiti mačiji “toalet”, potrebno je da nosi zaštitnu masku i gumene rukavice. Nakon toga treba temeljno oprati ruke. Pazite da pesak čistite svaki dan i da ga menjate što češće.

macke i trudnice

Zaraziti se možete čak i ako su mačke bile u vašem vrtu ili dečijem pesku za igranje. Zato budite mnogo oprezniji kada radite u vrtu. Nosite rukavice i često perite ruke.

Da biste umirili strahove, možete uraditi i testiranje krvi da biste saznali da li ste imuni na bolest. Ako živite sa mačkama duže, možda ste već “prebolovali” toksoplazmozu i u tom slučaju nemate se šta brinuti, nećete je dobiti ponovo, a vaša beba će biti potpuno sigurna.

(Saznajte šta vas još čeka u trudnoći. Možda vam mačka može i pomoći)

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar