Menu 

Otkako je sveta svaki roditelj sebi barem jednom postavi pitanje da li treba da pusti bebu da plače i smiri se sama ili treba odmah da je uzme u ruke i uteši. Odgovaramo na pitanje treba li pustiti bebe da plaču.

Mišljenja stručnjaka čije je domen vaspitanje dece se dugi niz godina kose oko ovog pitanja koje muči mlade roditelje širom sveta, a većina njih se slaže da bi bebe trebalo pustiti da  otplaču, ali kratak period vremena dok ne počne da oseća neugodu.

Oni to pravdaju time da ukoliko ne odgovorite odmah na bebin plač, beba uči da plakanje nije od neke koristi i da time neće dobiti ništa. Roditelji ovom načinu pribegavaju uglavnom kada detetu žele uvesti rutinu spavanja i uvek se dvoume kada beba noću zaplače da li treba da skoče, umire je u rukama ili puste da plače i umiri se sama.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-mother-trying-to-comfort-her-crying-baby-isolated-image28758479

Eksperti takođe kažu da bi beba trebalo da prespava celu noć prvi put između trećeg i četvrtog meseca starosti i pre toga sprovođenje bilo kakvog treninga jednostavno nema smisla. Ako mislite da je vreme da vaša beba prespava celu noć u svom krevetiću pokušajte sa nekim od naših saveta.

  • Stavite bebu u krevetac dok je još budna, po mogućnosti mrvicu kasnije od uobičajenog vremena za spavanje, da bude baš umorna. Ako beba bude plakala, odlazite povremeno do krevetića i pokušajte je umiriti rečima, bez uzimanja u ruke.
  • Tokom prve noći treninga, do bebinog krevetića odlazite prvo nakon tri, zatim nakon pet, a na posletku nakon 10 minuta. Kroz nedelju dana bebu bi trebalo obilaziti nakon 20 minuta do pola sata.
  • Kad obiđete bebu u sobi nemojte ostajati duže od minut-dva.

S vremenom vaša beba bi trebalo da zaspi sama.

Istraživanja su pokazala da kod beba koje su puštene da plaču i koje roditelji nisu iuzimali u ruke odmah nisu zbeležene nikakve posledice i budite sigurni da time što puštate bebu da malo otplače ne činite joj nažao.

Uprkos istraživanjima, stručnjaci napominju da ova metoda ne pali podjednako kod svih beba i da treba da probate sa onim što vi mislite da najbolje deluje, ali da budete istrajni.

Mišljenja eksperata

http://www.dreamstime.com/stock-image-baby-crying-portrait-sad-bed-image31520811

Pronašli smo četiri različita mišljenja stručnjaka koji na ovaj problem gledaju u potpunosti drugačije. Vi odaberite onaj za koji mislite da ćete moći izgurati do kraja i koji će kod vaše bebe najbolje delovati.

Utešite bebu. Pojedini stručnjaci tvrde da je beba tek sa devet meseci dovoljno zrela da prespava noć i da ukoliko je ne utešite kad plače ona se oseća napušteno. Oni se zalažu za to da bi kod bebe trebalo ulaziti kad god zaplače i pokušati je utešiti rečima, a zatim izaći.

Utešite, ali pustite da otplače. S druge strane postoje snažni zagovornici toga da bi bebu trebalo pustiti da malo plače i oni naglašavaju da je najvažnije da roditelji budu složni i da ni jedno ne popusti inače će sve biti uzalud.

Veoma je važno da bebi uskratite spavanje posle tri sata poslepodne, pobrinite se da beba ima rituale pre spavanja i nikako je nemojte uspavljivati dojenjem ili ljuljanjem. Stavite bebu da spava, budite kraj nje da zna da ste tu, ali da zaspi sama. Beba će se prvih dana buditi svakih par sata, utešite je rečima, ne uzimajte u ruke i ne ljuljkajte. Dovoljno je da oseti da ste tu. Pričekajte 15 minuta pre nego odreagujete na plač.

Pustite da otplače. Da, postoje i oni koji tvrde da treba da bebu spremite na spavanje i da se ne osvrćete. Oni tvrde da će beba nakon samo tri noći plakanja ukoliko je niste proveravali i tešili početi da zaspiva sama. Benjamin Spock, autor jedne od najpopularnijih knjiga o roditeljstvu je snažan zagovornik ove metode i on tvrdi da većina beba prve noći plače oko pola sata, zatim shvate da se ništa neće desiti i zaspu.

Spavajte sa bebom. William Sears, takođe autor knjige o roditeljstvu, s druge strane tvrdi da bi majka trebalo da spava sa bebom prvih meseci života i duže ukoliko je potrebno.
On takođe kaže da bi bebu trebalo tešiti tokom noći kad god se probudi, ali napominje ukoliko beba sisa da bi bilo dobro da to radi tata, jer će beba s vremenom kad shvati da neće dobiti da jede prestati da se budi.

Ponudite bebi plišanu igračku ili dekicu koja će im biti uteha kad vi niste tu.

Piši!
Širi dalje!
2 komentara
  1. Daliborka D. Daić

    Aja?a si nosec? :-)

  2. Жељко Николчов

    Daliborka D. Daić čitaj, trebaće ti, Milunka!!!

Napišite komentar