Menu 

Iako je mango južno voće, koje ne raste u našim krajevima i prilično je skupo za većinu naših ljudi, trebalo bi povremeno da ga kupite jer sadrži zaista sjajna lekovita svojstva od kojih vaš organizam može imati mnoštvo beneficija.

Pošto je prilično sladak i ukusan često zaboravljamo da je mango veoma zdrava voćka koju bi trebalo jesti u što većim količinama. Ako do sad niste znali koje su to beneficije mi vam ih danas otkrivamo.

Preventivno deluje na kancerogena obolenja. Istraživanja su pokazala da antoksidanti u mangu štite od kancerogenih obolenja debelog creva, dojke, prostate i leukemije. Te komponente su kvercetin, astragalin, galicilna kiselina…

6037909088_be7141f572_z

Snižava holesterol. Visok nivo vlakana, pektina i vitamina C pomaže da se snizi holesterol u krvi i to posebno onaj loši LDL holesterol.

Čisti kožu. Za zdravlje i izgled kože može se koristiti na dva načina, oralno ili da od njega pripremate razne maske za lice ili pilinge koji će vam pomoći da očistite začepljene pore.

Poboljšava zdravlje očiju. Samo jedna šolja naseckanog manga sadrži 25 odsto od dnevnih potreba organizma za vitaminom A koji promoviše bolji vid i zdravlje očiju.

Alkalizira celo telo. Kiseline koje su pronađene u mangu dokazano održavaju telo alkalnim.

Može pomoći kod dijabetesa. Listovi manga pomažu pri normalizaciji insulina u krvi, a jedan od tradicionalnih lekova podrazumeva da listove prokuvate u vodi, ostavite da se namaču preko noći i nakon toga procedite i pijete.

Poboljšava probavu. Pored papaje, mango je voće koje sadrži enzime koji dokazano razbijaju proteine što je od velike važnosti za dobru probavu. Vlakna koja se u ovom voć nalaze pospešuju ceo proces.

15838816724_7051ee0fd7_z

Preventivno deluje na toplotni udar. Sok od manga pomešan sa hladnom vodom pomaže telu da se rashladi i zato ga stručnjaci preporučuju za one veoma vruće letnje dane.

Jača imunitet. Zavidne količine vitamina A i C kao i 25 vrsta karotenoida vaš imunitet održavaju jakim i zdravim.

Ako ovo nisu dovoljni razlozi da već danas odete u prodavnicu i kupite sveži mango onda ne znamo šta jesu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar