Menu 

Mućkanje ulja u ustima je stara ajurvedska tehnika koja podrazumeva mućkanje kašike hladno presovanog ulja u ustima 20-ak minuta. Veruje se da sjano utiče na zdravlje zuba i desni. Saznajte više.

Većina onih koji budu pročitala prvu rečenicu verovatno će odmahnuti  rukom i pomisliti da su to nekakve hipi gluposti, ali ova tehnika se kroz vekove zaista pokazala delotvornom na mnogo načina.

Postoji veoma jasno objašnjenje zbog čega mućkanje ulja sjajno deluje na oralno zdravlje.

dreamstime_s_36165566

Naime, plak se akumulira tik uz bazu zuba i pravi male džepove da bi se formirao pod desnima. Ti džepovi s vremenom postaju dom bakterijama koje proizvode otrove, a koji iritiraju desni i izazivaju krvarenje i upalu. Tako nastaje gingivitis. Gingivitis je prava mala fabrika toksičnih materija u ustima koja opterećuje imuni sistem jer svakim gutljajem u organizam unosimo ekotoksine i endotoksine.

I, kako nam tu pomaže mućkanje ulja?

Ulje je sjajan način da se rešimo gingivitisa zato što je viskozno i pomalo lepljivo i ako ga mućkamo 20 minuta u ustima ono će se zavući i na najskrivenija mesta oko zuba i desni gde ne mogu doći ni četkica, ni pasta za zube pa čak ni vodica za ispiranje usta.

I sama nauka je potvrdila da mućkanje ulja smanjuje količinu bakterija u ustima tako da apsolutno nemate šta izgubiti ako probate. Iskustva onih koji su probali kažu da su im nakon dva meseca mućkanja ulja zubi bili primetno belji, a svi simptomi gingivitisa su se povukli.

Kako mućkati ulje?

dreamstime_s_13813924

 

  • Svako jutro pre pranja zuba ili ispiranja vodicom za usta izmerite jednu kašiku devičanskog, hladno presovanog ulja. To može biti suncokretovo, kokosovo ili maslinovo ulje, a na najboljem glasu su susamovo i kokosovo.
  • Mućkajte ulje u ustima tako da vam dođe do svih najskrivenijih mesta gde bi se bakterije mogle kriti, ispod jezika, oko desni i oko svakog zuba i tako 20 minuta.
  • Ulje će postati belo i penušavo. Nemojte ga grgljati da ga ne biste progutali, a nakon 20 minuta jednostavno ispljunite.
  • Nakon toga usta isperite slanom vodom, a zatim zube operite na standardan način.
  • Ponavljajte ovaj postupak najmanje 30 dana, ali za potpuni uspeh preporučuje se 45-60 dana mućkanja ulja.
Piši!
Širi dalje!
2 komentara
  1. Makedonska kujna 2012

Napišite komentar