Menu 

Veliki broj žena iz cijelog sveta muku muči sa PMS-om i simptomima koje on sa sobom nosi. To su uglavnom razdražljivost, glavobolja, grčevi u stomaku, bolovi u nogama. Pored ovih standardnih mogu se javiti i simptomi koje nikako ne bi trebalo ignosrisati i voditi kao normalne.

Postoje neki simptomi koji se javljau u periodu PMS-a, ali koji mogu biti razlog za brigu.

Tačkasto krvarenje između menstruacija. Ako vam se povremeno pojavi tačkasto krvarenje između dva ciklusa to može biti znak emocionalnog ili fizičkog stresa, ali ako tri ili četiri meseca za redom primećujete krv između ciklusa onda bi trebalo da se javite lekaru i da isključite hormonalni disbalans, seksualno prenosive bolesti, infekciju ili neki drugi organski razlog.

Bauchschmerzen / Abdominal pain

Ekstremni umor. Simptomi PMS-a se obično počnu javljati jednu ili dve nedelje pre početka krvarenja iobično podrazumevaju promene raspoloženja, depresiju, nervozu, anksioznost. Kad su u pitanju fizički simptomi to su obično nadutost, osetljivost u grudima, dobitak kilograma, žudnja za hranom i pojava akni. Iako ekstremni umor može biti deo ovih simptoma to nije u potpunosti tipično i trebalo bi da spomenete svom lekaru.

Osećaj štipanja u stomaku. Ovo je prilično čest simptom koji povezujemo sa grčevima, ali ako je bol jači nego obično posavetujte se sa lekarom.

Mučnina. Opet ponavljamo ako se uz PMS povremeno javlja i osećaj mučnine to je sasvim u redu, ako mučnina nije praćena temperaturom, prolivom, naglim gubitkom kilograma ili jakim bolovima u abdomenu i karlici.

15445031856_3fbc0a2f77_z

Depresija i tuga. Emocionalne promene kao što su promene raspoloženja, depresija i plakanje su najčešći su simptomi PMS-a i sasvim su normalni sve  dok nestaju sa početkom menstruacije i dok ne utiču na vaš svakodnevni život i obaveze.

Gasovi i problemi sa probavom. Nadutost je još jedan od potpuno normalnih simptoma PMS-a, ali lekari napominju da ukoliko dolaze u kombinaciji sa jakim bolovima, prolivom i povišenom temperaturom nikako ne bi trebalo da ih karakterišete kao normalan simptom PMS-a već da se obavezno javite lekaru.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar