Menu 

Ljudi koji su alergični na polen u ovo doba godine obično izbegavaju puno vremena provoditi napolju, posebno ako je reč o trčanju, dugotrajnim šetnjama ili bilo kakvom obliku vežbanja. Ne dozvolite da vas alergija sputava i pronađite način da budete aktivni napolju i u ovo doba godine.

Činjenica je da ljudima koji su alergični na polen u ovo doba godine i najlakši oblik vežbanja napolju može predstavljati izazov. Mi vam donosimo nekoliko važnih svaeta koji će vam pomoći da vežbate čak i za vreme sezone alergija.

Saznajte sve o polenu. U današnje vreme stručnjaci mogu tačno izmeriti količinu polena u vazduhu u određeno doba dana. Postoje različita očitavanja kao i različite vrste polena. Ukoliko je nov polena drveća iznad 50, to se smatra visokom koncentracijom, a ukoliko između 1 i 10 to znači da je koncentracija niska i da možete na trčanje. Proverite da li postoje aplikacije i sajtovi na kojima možete proveriti koncentraciju polena i u vašem gradu i na vežbanje idite kada je ona niska.

6814607213_cf106fab64_z

Pazite na vreme. U zavisnosti od kakve alergije patite možda bi trebalo da izbegavate određene delove dana za izlazak napolje. Na primer, koncentracija polena ambrozije je najveća prepodne, dok polen trave obično napada poslepodne i pred veče. Prema tome planirajte vreme za vežbanje. Ako živite u gradu gde nema mnogo zelenila računajte na to da vetar može doneti polen poslepodne kada je koncentracija u gradovima obično najveća.

Ako se ipak odlučite za trčanje iako znate da je koncentracija polena u vazduhu visoka obavezno stavite masku na lice, a čim stignete kući isperite nozdrve slanom otopinom. Isto tako kapi za nos vam mogu biti od pomoći da lakše vežbate kada je koncentracija polena visoka.

Obratite pažnju na nebo. Izbegavajte vežbanje napolju kad je dan suv, topao i vetrovit jer to obično znači da je koncentracija polena u vazduhu veoma visoka. Veliki broj alergija uzrokuje probleme sa očima, ukljuujući nezarazni oblik konjuktivitisa koji izaziva svrab, crvenilo i suzenje. Velika vlažnost vazduha može pogoršati stanje. Ako je vazduh prilično težak možete osetiti probleme sa disanjem. Isto tako vlažnost podstiče razvoj plesni što takođe utiče na simptome kod nekih ljudi.

Birajte prave vežbe. Plivanje je jedna od najboljih opcija kad je u pitanju jačanje pluća, a vožnja bicikla je takođe veoma dobra opcija. S druge strane hlor iz bazena može biti veoma iritantan za neke ljude zato plivanju pristupite pažljivo i a ko osetite probleme sa disanjem odmah napustite bazen. Trčanje po hladnom vremenu takođe može pogoršati simptome. Obično nije istina da alergije mogu izazvati te probleme, ali grčevi u disajnim putevima pokazuju drugačije. Uz određene tretmane trebalo bi da se bavite bilo kojim sportom bez problema, a ako osetite pogoršanja možda bi trebalo da promenite tretman.

Slušajte svoje telo. Ako uzimate lekove, a i dalje se osećate jako umoro za vreme vežbanja napolju ili osećate simptome koji vam se ne sviđaju možda bi trebalo da vežbate u zatvorenim prostorijama. Na svu sreću postoji zaista mnogo načina da vežbate u teretani. Tu je zumba, pilates, aerobika i na kraju krajeva brojne sprave koje će vas održati u formi.

6814594431_789051db0c_z

Uzmite lekove pre kijanja. Za najbolje rezultate lekove bi trebalo da počnete uzimati najmanje dve nedelje pre početka sezone alergije. Nemojte čekati da osetite prve simptome pa da počnete sa uzimanjem lekova, pokušajte ih preduprediti. Ako znate da patite od prolećnih alergija lekove bi trebalo da počnete uzimati već polovinom februara, ali ako ste zakasnili nemojte više čekati već počnite odmah čak i ako još niste počeli kijati, kašljati i suziti.

Uzimajte one lekove koji su pozitivno delovali na vaše simptome ranije i nemojte eksperimentisati. Veoma je važno da pratite vremensku prognozu i izbegavate izlaziti napolje kada se hladno vreme naglo pretvara u toplo jer se u tim trenucima plesan otpušta u vazduh i to uzrokuje mnoštvo simptoma.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar