Menu 

Proleće je godišnje doba kada svi manje-više pričaju o dijetama, detoksifikaciji, fitnesu… Ako niste pobornik restriktivnih tretmana detoksifikacije onda u svoju svakodnevnu ishranu uvrstite biljke koje će vam na blag i prirodan način pomoći da očistite organizam od štetnih materija koje su se nakupile tokom godine.

U prirodi postoji mnoštvo biljaka koje mogu pomoći u detoksifikaciji organizma, a mi vam navodimo pet najefektniji. I što je najbolje sigurno ćete ih lako naći čak i u svom komšiluku.

Mlečni čkalj je biljčica koja štiti zdrave ćelije jetre od štetnog uticaja slobodnih radikala, upale ili toksina koje nakupljamo tokom dana. Isto tako stimuliše regeneraciju novih ćelija i pomaže telu da se samo očisti od štetnih otrova time što podstiče proizvodnju glutamina, glavne podloge za antioksidante. Mlečni čkalj je potpuno bezbedan za upotrebu i nema nikakve nuspojave. Može vam se desiti da vam pojačanim protokom žuči, stolica bude nešto ređa i to je sve.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Kurkuma je namirnica koja štiti jetru od svih toksina koji ulaze u organizam bilo kojim putem jer poseduje snažna antiupalna i antioksidantska svojstva. Ima posebno dobar uticaj upravo na jetru i zato je nezaobilazan sastojak većine detoksifikacijskih tretmana. Baš kao i mlečni čkalj može razrediti stolicu, a dokazano je da povećava produkciju žuči u organizmu za 100 odsto što je zaista neverovatno. Kurkumu ne bi trebalo koristiti ako postoji i najmanja naznaka opstrukcije žučnih puteava.

Maslačak je veoma rasprostranjena, pomalo potcenjena biljka koju možete naći na gotovo svakom koraku. Ima mnoga lekovita svojstva, a posebno je dobra za zdravlje jetre i bubrega glavnih delova sistema detoksifikacije organizma. Poseduje diuretička svojstva i na taj način potpomaže ispuštanje otrova iz organizma, a to ga u kombinaciji sa kalijumom čini snažnim zaštitnikom bubrega. Uvek koristite maslačak koji ste ubrali na livadi koja je udaljena od grada i smoga i preporučuje se da radije koristite maslačak u sušenom obliku jer sveži može izazvati dermatitis.

maslačak

Čičak je veoma bogat frukto oligo sahridima što povećava broj dobrih bakterija u organizmu, a eliminiše one loše. Pored toga čičak podstiče produkciju pljuvačke i sekreta koji pomažu da izbacite toksine iz organizma.

Vlakna i bentonit glina. Iako nisu biljke ove dve stavke ne možemo zaobići kad je u pitanju detoksifikacija organizma jer potpomažu lučenje toksina i masti putem debelog creva. Tokom tretmana detoksifikacije, svi otrovi se nakupljaju u debelom crevu zato se pobrinite da se ne zadržavaju u crevima već da ih što pre izbacite. Bentonit glina upija toksine i na taj način ih eliminiše i umanjuje njihov štetan uticaj.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar