Menu 

Ako tražite sredstvo/biljku koja je toliko zdrava, koja ima snažna detoksifikujuća svojstva, čisti i podmlađuje organizam onda ne tražite dalje jer koren čička ima sve to.

Uopšte ne čudi što se koren čička koristi u mnogim zemljama Azije i Evrope, vekovima jer su njegova isceljujuća svojstva zaista neverovatna. Dok se u većini slučajeva koristi u svojstvu čaja, Japanci ga pak kuvaju i jedan je od sastojaka nekih najpoznatijih njihovih jela kao što je pržena riža.

Koren čička se u narodnoj medicini najčešće koristi za lečenje bolnog grla, prehlade pa čak i upale krajnika. Po poreklu je daleki rođak artičoke, a cvetovi i lišće su veoma slučnog ukusa kao artičoka dok sam koren ima snažan, pomalo slatkast ukus.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Koren čička može biti od velike koristi za mnoštvo različitih stanja i to zbog fitohemikalija koje poseduje. Posebno se ističu njegova blagodetna svojstva kad je u pitanju nega kose i kože, što je nama posebno zanimljivo. Pored toga zbog svojih snažnih antioksidativnih svojstava može biti veoma koristan kad je u pitanju preventiva određenim bolestima te poboljšanje opšteg stanja organizma, odnosno opšteg zdravlja. Sadrži jako malo kalorija pored mnogo vlakana što ga čini sjajnom dijetalnom namirnicom i oni koji paze na kilograme ne treba da brinu. Baš kao i maslačak zauzima veoma značajno mesto u tradicionalnoj i modernoj medicini.

Mi ćemo se danas pozabaviti upotrebom korena čička kad je u pitanju nega kose i kože.

Prirodni lek za kožna obolenja. Zbog antiseptičkih, antibakterijskih i antiupalnih svojstava koren čička može biti veoma siguran lek za određene kožne bolesti uključujući ekcem i psorijazu. Poprilično je popularan i koristan lek za suvu kožu i stanja povezana sa suvom kožom poput dermatitisa, a koristi se čak i za lečenje kožnih čireva i akni.

Za zdravlje kose. Kao što smo već napomenuli koren čička je sjajn lek za suvu kožu što može biti od velike pomoći kad su u pitanju problemi sa peruti i usporenim rastom kose. Jednostavno isperite kosu čajem napravljenim od korena čička nakon svakog pranja i veoma brzo ćete videti pozitivne rezultate.

Redovnom upotrebom problemi sa peruti biće trajno rešeni, a kosa će biti bujnija i neuporedivo zdravija nego ranije.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Lekovita svojstva

Poboljšava zdravlje probavnog sisitema. Koren čička je sjajan izvor polisaharida koji ne sadrže skrob, uključujući insulin i mucilago. Ti sastojci kad se dodaju redovnoj ishrani na prirodan način potpomažu izbacivanje toksina iz organizma i imaju blago laksativno svojstvo. Pomažu kod zatvora i žgaravice. Koren čička preporučuje se i onima koji imaju problema sa apetitom, deci i starijim osobama.

Za zdravlje bubrega. Svega dve šoljice čaja od korena čička dnevno stimuliše bubrežni sistem, a pošto deluje kao sredstvo za detoksifikaciju ovaj čaj će sve štetne materije držati podalje od vaših bubrega i na taj način će održavati bubrege zdravima i čistima. Preventivno deluje na stvaranje kamenaca i bubrežne insufijencije jer ima poprilično snažna diuretska svojstva.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Održava zdravi nivo šećera u krvi. Razne studije su potvrdile da koren čička nesumnjivo potpomaže održavanje zdravog nivoa šećera u krvi. Ako imate problem sa šećrom, pokušajte ga rešiti čajem od korena čička, a pošto sadrži malo kalorija i ima nizak glihemijski indeks pogodan je i za dijabetičare.

Za zdravu jetru. Čaj od korena čička ima veoma pozitivan uticaj na zdravlje jetre i pomaže u leženju mnogih stanja jetre. Deluje tako da podiže sintezu i otpušta žuč što jetru čisti od hemikalija i toksina. Zajedno sa detoksifikujućim svojstvima koren čička je prirodni antikancerogen i antiupalni agens.

Pored svega navedenog, koren čička je prirodni antipiretik veoma je delotvoran kod prehlada, gripa, bolnog grla te brzo i efektno spušta povišenu telesnu temperaturu. Kada ste prehlađeni umesto standardnih čajeva koje pijete skuvajte si čaj od korena čička, sigurno ćete ozdraviti brže nego obično.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Bob Kebic

    Pa zar se lek za Dijabetes (Metformin) ne pravi od jedn vrste cicka?

Napišite komentar