Menu 

Ciste na jajnicima su jedno od najčešćih obolenja ženskih reproduktivnih organa. Saznajte šta su ciste i kako da ih lečite.

Ciste su male strukture koje liče na plikove, a najčešće su smeštene na jajnicima. Funkcionalne ciste su uglavnom ispunjene tečnošću i okružene tankom opnom. Ukoliko su ispunjene čvrstom materijom mogu biti kancerogene u suprotnom su benigne. Ciste se češće pojavljuju kod žena tokom reproduktivnog perioda nego za vreme menopauze.

U većini slučajeva ciste nisu maligne i zaceljuju same nakon nekoliko nedelja ili meseci, ali bez obzira na to ne bi trebalo da ignorišete njihovu pojavu, posebno ako su velike i uzrokuju bolove.

Uzroci nastanka cisti

Strukture nalik cistama se formiraju u jajnicima tokom ovulacije. Kada folikul poraste više od normalnog, naziva se folikularnom cistom. S druge strane funkcionalne ciste nastaju u prvoj polovici menstrualnog ciklusa.

Treća vrsta zove se corpus luteum cista i obično nastaje tokom druge polovine ciklusa, ne izaziva nikakve simptome i obično se nastanjuje samo na jednom jajniku.

Malo ozbiljniji oblici cisti su dermoidna, endometriodna, cistadenomna… Dermoidne ciste se sastoje od rastućeg tkiva koje može da sadrži masno tkivo, dlake pa čak i kosti i češće su kod mlađe populacije žena.

Najčešći uzrok nastanka cisti je određeni hormonalni poremećaj koji uzrokuje sindrom policističnih jajnika koji karakteriše prisustvo manjih cisti na oba jajnika. Veruje se da su stres i problemi sa jetrom glavni okidači za nastanak ovog sindroma, a s druge strane smatra se da uzimanje kontraceptivnih pilula taj rizik smanjuje, pošto se na taj način sprečava ovulacija.

Prirodni lekovi za ciste

Biljke kao što su mlečni čkalj, maslačak, crvena detelina, ehinacea važe za najbolje prirodne lekove za ciste na jajnicima. Negativna strana je što je za lečenje biljkama potrebno najmanje šest nedelja za vidljive rezultate. Probajte čajeve, tinkture ili kapi na bazi ovih biljaka.

Ricinusovo ulje je veoma učinkovito za otklanjanje cisti, ali morate biti oprezni jer ga ne smete uzimati za vreme trudnoće ili menstrualnog ciklusa, niti u slučaju kancerogenih cisti.

Pored biljaka na ciste veoma pozitivno utiču joga i aromaterapija, koje potpomažu vraćanje hormona u ravnotežu, te olakšavaju bol.

Ako osećate bol u predelu jajnika od pomoći mogu biti i blage masaže abdomena sa eteričnim uljem jasmina ili badema, a povremeno si možete priuštiti i tople kupke koje će zasigurno pomoći pri otklanjanju boli.

Dijeta za ciste na jajnicima

Kao i kod mnogih drugih zdravstvenih problema i u slučaju cisti na jajnicima zdrava ishrana može doneti poboljšanje. Veoma je važno da unosite dovoljno vitamina E i A koji su veoma važni za zdravi hormonalni balans. Jedite mnogo voća, zelenog lisnatog povrća, mahunarke…

Unos vode je isto tako veoma važan jer treba da se fokusirate na hranu bogatu vlaknima da biste izbegli simptome koje obično prate ciste, a to su slaba probava i zatvor.

S druge strane stručnjaci veruju da bi trebalo da izbegavate crveno meso i sireve jer oni mogu pospešiti razvoj bolesti. Isto tako izbegavajte mlečne proizvode i paradajz jer oni spadaju u namirnice bogate estrogenom, a na prvom mestu zaboravite na prerađene ugljikohidrate.

Foto: http://www.helpful.com

Piši!
Širi dalje!
8 komentara
 1. Dada

  Halo Biljana, mozes li molim te napisati kako se zove taj caj?! Jer imam ciste na oba jajnika po 4 cm. Hvala unaprijed!!!

 2. Aleksandar

  LECIM HELIKO BAKTERIJU ZA 10 DANA! Zavrsio sam poljoprivredni fakutet gde sam imao predmet lekovito bilje. U konsultaciji sa prodesorom i asistentom lecim heliko bakteriju i ciste. KONTAKT: 061\2103201; 061\2763153

 3. Aleksandar

  LECIM HELIKO BAKTERIJU I CISTE! Zavrsio sam poljoprivredni fakultet u Beogradu gde sam imao predmet “lekovito bilje”. U konsultaciji sa profesorom i asistentom lecim ciste i heliko bakteriju. Sve informacije na broj: 061\2103201 i 0612763153.

 4. Marija

  Meni je konstatovana mrljasta cista 45mm na jajniku…je li neophodna hirurska intervencija? takodje i mrljaste lezijje na jetri…..

 5. Milos

  Moja supruga je imala dwa puta operaciju od ciste na jajniku ali operacije nisu nista pomogle sad se cista opet pojawila i to u wecem obilku od 15cm cista se zowe Corpus-leutem .Molim was kazite mi sta da radim

 6. aleksandar travar

  Ako verujete u prirodu i u njenu isceliteljost, ako imate kojim slucajem HELIKO BAKTER PILORI, ESERIHIJU KOLI, KAMEN U BUBREGU, CISTE (vodene ili mesne) ja zajedno sa prirodom imam lek za vas! Zavrsio sam poljoprivredni fakultet, na fakultetu sam imao ”lekovito bilje” predmet, u konsultaciji sa profesoorom i doktorom medicine koji se bavi travarstvom pruzam pomoc ljudima koji boluju od gore navedenih bolesti. KONTAKT: 0611609084, 0612763153

 7. BILJANA

  RESENJE ZA BRZO OTKLANJANJE CISTE NA JAJNICIMA JE CAJ IZ BILJNE APOTEKE JOSIP PANCIC BEOGRAD TADEUSA KOSCUSKA BR.1
  POSLE 4,5, NEDELJA SAM SE RESILA CISTE NA LEVOM JAJNIKU KOJA JE BILA 6 CM I CEO STOMAK JAKO BOLAN,SEX NEMOGUC.FUNKCIONISANJE OTEZANO.ZNACI DUGOTRAJNO BOLOVANJE I ODSUSTVO SA POSLA I REDOVNIH AKTIVNOSTI.

  • Masha

   Bilana molim Vas,napisite koji je broj caja iz kataloga proizvoda te biljne apoteke,tj,od koje je biljke caj?

Napišite komentar