Menu 

Na telu svake žene se nakon porođaja dešavaju mnoge promene, neke od njih očekujemo, a neke mogu biti prilično iznenađenje. Danas vam pričamo o onima o kojima se priča nešto manje.

Mlade majke nakon poroda mogu biti prilično zbunjen što zbog brige o novorođenčetu, što zbog promena na sopstvenom telu koje će uporno primećivati. Da ne biste bile baš u potpunosti nespremne, pročitajte šta to sve možete očekivati nakon porođaja.

7696616060_cf6702e024_o

Masaža stomaka. Nakon što porodite bebu i posteljicu, vaš lekar ili babica će vam nežno pritiskati stomak da bi se uverili kako se materica skuplja. Ova praksa smanjuje rizik od krvarenja koje se može pojaviti nakon samog porođaja. Ipak „masaže“ je prilično netačan termin za ovu praksu pošto nekim ženama može biti prilično neugodna. Ovu praksu verovatno ćete iskusiti pri svakoj viziti.

Drhtavica. I vaše telo zna da je rođenje bebe veoma značajan događaj i zato je potpuno normalno da se nakon tog događaja vaše celo telo trese. Ova drhtavica dolazi usled kombinacije adrenalina od tiskanja, ali i od promene hormona. Drhtavica traje svega nekoliko minuta nakon porođaja, ali može se povremeno javljati i nekoliko sati kasnije. S druge strane ako osetite drhtavicu danima posle porođaja javite se lekaru jer to može biti znak infekcije.

Šavovi. Ukoliko ste za vreme porođaja imali epiziotomiju, odnosno ako vam je lekar napravio rez na međici da bi beba lakše izašla onda budite spremni da će vam biti potrebno i nekoliko šavova. Isto tako često se dešava da pri naporu međica popuca sama od sebe. Ako ste primili epidural tokom šivenja vam neće biti potrebna druga anestezija, a ako niste pre šivenja ćete dobiti onu lokalnu. Šavovi obično ispadnu sami od sebe, a protiv bolova možete koristiti hladne obloge ili obloge od hamamelisa.

Krvarenje. Sigurno očekujete krvarenje tokomsamog porođaja, ali spremite se na krvarenje i nekoliko dana posle. Krvarenje je obično nešto manje obilno, a ako primetite obilno krvarenje ili ugruške možda bi trebalo da se javite lekaru.

353235295_59ac7582fb_z

Oticanje. Tokom trudnoće zapremina krvi u organizmu se poveća za 50 odsto, a iako ćete većinu te krvi izgubiti za vreme samog poroda dio će ipak ostati u organizmu. Upravo iz tog razloga postoji mogućnost da budete otečeni u donjim ekstremitetima pa čak i u vaginalnom području nakon poroda. Otok obično splasne najkasnije dve nedelje nakon porođaja.

I dalje ćete često piškiti. S obzirom de se vaše telo nakon poroda i dalje pokušava rešiti viška tečnosti velike su šanse da ćete i nakon porođaja češće ići u wc nego obično. S druge strane porođaj može uticati na sam urinarni trakt tako da se može desiti da ne osećate nagon kad treba da idete ili da se malo upiškite kad kihnete ili se nakašljete.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar